Aktuális

Londoni terrortámadás: 50 sérült, ketten válságos állapotban

Elkészült a Scotland Yard hivatalos jelentése a szerdai londoni terrortámadásról. E szerint a merényletben többen sérültek meg, mint arról az első hírek beszámoltak, két ember állapota pedig válságos.

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárítási ügyosztályának parancsnoka pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, a parlament melletti Westminster hídon elkövetett gázolásos támadás összesen ötvenen sérültek meg, közülük 32 sebesültet kezelnek különböző londoni kórházakban, köztük két rendőrt is, akiknek állapota válságos.

A terrorelhárítási vezetője elmondta, a merénylő Adrian Russell Ajao néven született a délkelet-angliai Dartford városában. Russell Ajao számos egyéb személyazonosságot használt, korábban Adrian Elms, a merénylet előtti időszakban Khalid Masood néven ismerték környezetében.

Pénteken hajnalban újabb két embert vettek őrizetbe, akik a merénylet hátterében állhattak. Eddig összesen tíz embert fogtak el Angliában, közülük kilenc ellen eljárás folyik, egy nőt szabadon engedtek.

A merénylővel együtt öten haltak meg Londonban

A londoni terrortámadás során a merénylővel együtt öten haltak meg. A legutóbbi áldozat, a 75 éves Leslie Rhodes csütörtök éjjel hunyt el a londoni King’s College egyetemi kórházban. A két másik civil halálos áldozat egy kétgyermekes, 43 éves brit nő, Aysha Frade és egy amerikai turista, Kurt Cochran. Az áldozatok között tartják számon a 48 éves Keith Palmer rendőrt is, akit a támadó a parlament kapujánál megkéselt. Adrian Russell Ajaót ezt kvöetően lőtte agyon a parlamentnél járőröző fegyveres rendőri osztag.

Mielőtt a rendőrt meggyilkolta volna, Russell Ajao bérelt járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a parlament melletti Westminster híd zsúfolt járdáján. 250 méteren keresztül haladt.

Erőszakos múltja miatt többször állt bíróság előtt a londoni merénylő

A Scotland Yard szerint Adrian Russell Ajao az elmúlt évtizedekben erőszakos bűncselekmények, köztük súlyos testi sértés, támadófegyverek birtoklása és a közrend elleni kihágások miatt többször állt bíróság előtt, terrorizmus vádjával soha nem vonták felelősségre. A rendőrség adatai szerint először 1983-ban, utoljára 2003-ban ítélték el. 

A londoni Westminster hídon történt a terrortámadás

Címlapfotó: Sky News Twitter

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top