Aktuális

Ezrek kérhetik vissza az 50 ezres bírságot

Pénzvisszatérítési-cunami indulhat az után, hogy tegnap az Országos Rendőr-Főkapitányság kijelentette: a közterület-felügyeletek által használt biztonsági, térfigyelő kamerák nem alkalmasak a bírságolásra. Egy autójogász szerint ezrek kérhetik vissza a jogszerűtlenül beszedett bírságot.

Tegnap az Országos Rendőr-főkapitányság közleményben szögezte le, hogy a közterület-felügyeletek térfigyelő kamerái alkalmatlanok a közlekedési szabálysértők közvetlen megbírságolására. Azután tették ezt a kijelentést, miután az elmúlt hetekben rengeteg autós kapott 50 ezer forintos bírságot egy-egy tiltott balra kanyarodás miatt Budapesten. A kereszteződéseket figyelő kamerák és azok felvételei alapján bírságoló közteresek ellen Tarlós István főpolgármester is felemelte a szavát, azt javasolva a megbírságolt autósoknak, hogy ne fizessenek.

A Totalcar most megkérdezett egy autójogászt arról, hogy milyen következményei lehetnek az ORFK kijelentésének, miszerint a közteres kamerák alkalmatlanok a bírságolásra. Dr. Vágány Tamás, a DAS Jogvédelmi biztosító csoportvezető jogtanácsosa szerint azon felül, hogy az érintett önkormányzatok nem folytathatják eddigi tevékenységüket, a korábban megbírságolt autósok akár vissza is kérhetik a befizetett bírság összegét.

Azok az autósok, akiknek ügyében kevesebb, mint fél éve emelkedett jogerőre a közterület-felügyelet 50 ezer forintot érő döntése, újrafelvételi eljárást kezdeményezhetnek a közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvény 112 paragrafusának első bekezdése alapján.

Fontos tudni, hogy a megbüntetett autósoknak tizenöt napjuk van benyújtani az új eljárásra vonatkozó kérelmüket, ami akkor indul, amikor a kerületek kiadják a kamerák hitelesítési dokumentumainak másolatait, vagy közlik, hogy nem rendelkeznek vele. 

Dr. Vágány Tamás szerint egy-egy kereszteződés esetén biztosan több ezer autós nyújthatja be kérelmét, miután befizette a csekket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top