Aktuális

Műszaki vizsga előtti szervizköltség: kétszázezer kontra tizenötezer?!

Így jár az, aki (nő létére?) bemerészkedik egy autószervizbe, ismeretlenül.

A dolog a szokásos módon indult. Lejárt a műszaki vizsgám, amit elsőre kissé szorongva konstatáltam, lévén, hogy egy 12 éves autóról van szó. Szerencsére a következő másodpercben beugrott, hogy tavaly egy vagyont költöttünk rá, több százezer forintot tényleg. A motortól kezdve a fékbetétekig, a lengéscsillapítóktól a futóműig, gyertyákig, különböző olajokig, szűrőkig, mindent megcsináltak, átnéztek. Nem mondom, az árajánlatnál volt bennem némi dilemma azzal kapcsolatban, hogy el kell-e költenem ennyi pénzt egy öreg autóra, vagy inkább meg kellene szabadulnom tőle, végül azonban megtartottam. Ismerem, szeretem, úgy döntöttem, használom, ameddig csak lehet.

Szóval rendbe hozattam. Ismertem azt, aki szerelte, bíztam benne, a kocsi pedig sokkal jobban ment, mint előtte. Mivel vizsgázni már nem tudtam ugyanahhoz a szerelőhöz vinni, nyakamba vettem a netet. Azt sem tudtam, hogy mibe kerül ma egy műszaki. Kiderült, hogy az árak 18 ezer és 35 ezer között szórnak. Nyilván a 18 ezres helyeket néztem meg először. Az egyik szerviz a környéken épp ennyiért hirdette a vizsgát.

Szerviz 1.

Azonnal telefonáltam. Elmondtam, hogy az én kocsimmal semmi baj nem lehet, tavaly novemberre lett kvázi felújítva, azóta szinte csak a kerületben használtam. Nyilván nem azért beszéltem ilyen határozottan, mert biztos voltam benne, hogy semmilyen kisebb hibája nincs, egyszerűen csak jelezni akartam, hogy tisztában vagyok a kocsim állapotával, hátha akkor nem vágnak át. Kedvesek és előzékenyek voltak, mondták, hogy ez könnyen elképzelhető, de nekik át kell nézniük, vigyem oda, megvizsgálják, és ha netán javítani valót találnak rajta, azonnal telefonálnak.

Műszaki vizsga előtti szervizköltség: kétszázezer kontra tizenötezer?!

Elhittem, hogy nem akarják majd, hogy a vizsgadíjnál (sokkal) többet fizessek. Hát persze.

Egy szép, napsütéses hétköznap bementem ebbe a szervizbe. Várjam meg nyugodtan, amíg átnézik, mondták. Nem sokkal később jelezték, hogy “találtak valami bajt“. Kezdtem idegeskedni.

Pár perc múlva ott ültem a szervizvezető előtt, aki mosolyogva közölte, hogy a hátsó fékeket úgy, ahogy vannak, ki kell cserélni, az elsőnek a fékcsövét is, a kipufogómat szintén, állítani kell még ezen, azon, összesen kétszázezer.

Kinyomtatja, hogy lássam, mi mennyi. Annyit tudtam elsőre kinyögni, hogy “tessék?

Most jó lenne azt írni, hogy azonnal felpattantam, mondván, ez képtelenség, és ne nézzenek már hülyének, de nem ez történt. Egy pillanatig magamba roskadtam, mert elhittem, hogy talán tényleg ennyi probléma van a kocsimmal. Ezért ott, akkor mindössze annyit mondtam, hogy nem értem, és hogy nem áll szándékomban kifizetni ezt az összeget, mondják meg, hogy mennyi az átvizsgálás, és részemről ennyi. Szomorúan és tanácstalanul hazamentem.

Szerviz 2.

Telefon az ismerősöknek, hova vigyük a kocsit a környéken. Azonnal jött egy tipp, egy kisebb, megbízható helyről. Hatezer forinttal drágább a vizsga, viszont becsületesek, számlát is adnak. Odamentünk, immár kettesben a férjemmel (nem tudom, ennek van-e jelentősége), itt is elmondtam, hogy nagyszerviz után vagyok, majd miután ők is megnézték, a következőket mondták:

Figyi, az első fékcsövedet ki kell cserélni. Ha akarod, nézd meg. Ezt az egy dolgot leszámítva, úgy tűnik, mehet a vizsgára a kocsid. A javítást mindennel együtt tizenötezer forintért tudjuk vállalni, csak ne ma, mert tele vagyunk.

Próbáltam rezzenéstelen arcot vágni, rendben, persze, mondtam, majd hazaballagtam. A dolog igazságtartalmához hozzátartozik, hogy ebben a szervizben elmondták azt is, hogy a kézifékem az egyik oldalon nem fog tökéletesen (a másik szervizben erről szó sem volt), valamint hogy a kipufogóm ugyan ereszt egy helyen, de a probléma nem vészes, a vizsgát nem befolyásolja, majd ha lesz pénzem, megjavíttatom.

Felmerült bennem, hogy vissza kellene mennem az előző szervizbe, de arra jutottam, hogy nincs értelme. Nyilván megmagyaráznák, hogy nekik volt igazuk, és a kocsinak sokkal több hibája van, arról ők nem tehetnek, hogy máshol ennek ellenére átengedik a kocsit a vizsgán.

Magamat egyébként utólag egy lúzernek érzem, két ok miatt. Egyrészt, hogy elhittem egy nagyobb szerviznek, hogy az akciós ár azért akciós, hogy odavidd a kocsidat, pusztán a műszakira. Nem. Azért van a diszkont, hogy egyáltalán odamenj, és aztán ha már ott vagy… Másrészt, kíváncsi lettem volna, hogy ha nem én, hanem a férjem viszi be az autómat, akkor vajon neki is kétszázezer forintos árajánlatot adnak…?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top