Aktuális

Tovább bővül a BKV-sztrájk

A BKV két szakszervezete pénteken hirdetett minden ágazatot érintő sztrájkot, ehhez most újabb szakszervezet csatlakozott.

A BKV két szakszervezeti szövetsége pénteken hirdetett minden ágazatot érintő munkabeszünetetést április harmadik és negyedik hetére, amelyhez most már az Egységes Közlekedési Szakszervezet is csatlakozott. A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) és a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ) április 18-án 0 órától április 20-a 24 óráig háromnapos, míg április 24-én 0 órától április 28-a 24 óráig ötnapos sztrájkot hirdetett.

A szakszervezetek azt követően döntöttek a sztrájkról, hogy nem tudtak megállapodni a BKV vezetésével. Az érdekképviseletek a munkabérek hároméves rendezését akarták elérni, amelyben 30 százalékos bérfejlesztési kértek, ennek évenkénti mértékéről külön tárgyalásokon egyeztetnének. Ezen felül 2017-re további 5 százalékos béremelési igényt támasztottak, amelyet az alacsonyabb keresetűek bérfelzárkóztatására kértek.

A Világgazdaság úgy tudja, a BKV Zrt. vezetése a szakszervezetek és a munkavállalók türelmét kérte, mivel – bár tisztában van a dolgozók helyzetével – a társaság nem rendelkezik elegendő tartalékkal a munkavállalói követelések teljesítéséhez. A közlekedési vállalat egyúttal azt is jelezte, a szükséges béremelés forrásainak megteremtése érdekében a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat a kormányhoz fordult.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top