Aktuális

Nem viszik orvoshoz macskájukat a magyar gazdik

Szomorú eredménnyel zárult egy a magyar macskatartók között végzett átfogó felmérés. Kiderült, hogy a legtöbb cicát sosem, vagy igen ritkán látja állatorvos.

Igen alapos kutatást készült a magyar macskatulajdonosok között a MSD Animal Health állatgyógyászati vállalat megbízásából. Kiderült, hogy a macskák 43 százalékát soha vagy két évnél ritkábban látja állatorvos. A gazdik 85 százaléka azért nem viszi orvoshoz a cicáját, mert az állat nem tűnik betegnek, 11 százalék pedig anyagi okokból kerüli az állatorvost.

Haszonállat vagy cuki házi kedvenc

A falvakban, ahol a macska még mindig haszonállat, nem pedig házi kedvenc, a cicák 73 százaléka még hírből sem hallott az állatorvosról. Viszont Pest megyében, a középső régióban és az északnyugaton élők rendszeresen, évente legalább egyszer elviszik macskájukat a doktorhoz. Ők azok a gazdik, akik érzelmileg kötődnek a macskájukhoz, családtagként tekintek rá.

Évente legalább egyszer

A macskatulajdonosok kevesebb, mint fele viszi el rendszeresen állatorvoshoz macskáját. Akik mégis rászánják magukat, azok a kötelező oltások, a paraziták elleni védekezés, ivartalanítás vagy általános állapotfelmérés miatt keresik fel cicájukkal az orvost.

Bolha, kullancs?

A kullancsok és bolhák ellen sem túl védettek a hazai cicák. A gazdik alig 40 százaléka védi macskáját az efféle vérszívók ellen, és a többségük macskája védelmében cselekszik, nem pedig saját egészségnek megóvása érdekében.

A kutatás alapján sokan nincsenek tisztában az állatorvos rendszeres felkeresésének elmulasztásából fakadó veszélyekkel. Bár a válaszadó macskatartók kétharmada hallott már a veszettségről, csupán felük védekezik az életveszélyes betegség ellen kedvence beoltatásával. Az éves védőoltási program követése, a rendszeres féregtelenítés, valamint a külső élősködők elleni megfelelő, korszerű készítmények alkalmazása azonban alapvető fontosságú mind a macska, mind az állattal érintkező emberek egészsége szempontjából – írja az OrientPress.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top