Aktuális

Szigorítják a törvényt a gyermekotthonokban történt szexuális visszaélések miatt

Ismét napirendre került a gyermekvédelmi törvény módosítása. Az utóbbi időben több olyan hír látott napvilágot, amely szerint a gyermekotthonokban élő gyerekeket szexuálisan bántalmazták.

A gyermekvédelmi törvénytaz elmúlt időszak súlyos gyermekbántalmazási, gyermekelhanyagolási ügyei” miatt ismét módosítani akarják. Ugyan történtek már intézkedések a gyermekbántalmas hatékonyabb megelőzése érdekében az elmúlt években, de további szigorításokra van szükség.

A minisztérium közlése szerint a bentlakásos gyermekvédelmi intézményekben és a javítóintézetekben elhelyezett gyerekek biztonsága érdekében újabb intézkedéseket javasolnak.

Az Index úgy tudja, a törvény módosítását a Gyermekeink Biztonságáért Kiemelt Ügyek Munkacsoport is támogatja, ők állították össze a szükséges intézkedésekről készült koncepciót is. A csoport tagja többek között az ombudsman is.

A gyermekvédelmi törvényt kiegészítenék azzal, hogy külön eljárásrend alapján kell kivizsgálni és kezelni a gyermekbántalmazási eseteket a gyermekotthonokban és a javítóintézetekben

A gyermekvédelmi törvény nyomatékosítaná, hogy

  • a gyerekek négyszemközt beszélhetnek azokkal, akik segíteni tudnak, ha bántalmazás éri őket.
  • ha a gyerek nevelőszülővel él, ő sem vehet részt a négyszemközti találkozókon.
  • mielőtt valakit kineveznek javítóintézet, gyerekotthon vagy nevelői szülői hálózat élére, meg kell győződni az illető vezetői alkalmasságáról. A nevelőszülők esetében is ugyanez az eljárás.
  • a területi gyermekvédelmi szakszolgálat feladata a gyerekek segítése a trauma feldolgozásában.
Szigorítanák a gyermekvédelmi törvényt
Szigorítanák a gyermekvédelmi törvényt

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top