Aktuális

Egy ország kukkolja a pihés rétisas fiókát

Már elkezdődött a fiókanevelés a Duna-Dráva Nemzeti Parkban található bekamerázott rétisas fészekben. A kis pihés fiókából tíz hét alatt válik nagy rétisas.

Már 4 napos a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található bekamerázott rétisasfészekben kikelt fióka. A sasfészekben lévő másik tojásból már valószínűleg nem fog kibújni a kistestvér. Ilyesmi előfordul – írják közleményükben a park munkatársai. A madarak azért raknak egynél több tojást, hogy biztosítsák a költés sikerességét.

Az első fióka április 3-án bújt ki a tojásból, nagyjából tíz hét alatt fejlődik annyit, hogy kirepülhessen a fészekből, itt lehet követni.

A rétisas (Haliaeetus albicilla) Európa és hazánk legnagyobb ragadozó madara. Szárnyfesztávja eléri a 220-230 cm-t, súlya pedig a 4-7 kg-ot! Röpte lassú, kimért, de vadászata során méreteihez képest meglepően gyors és fordulékony. Tápláléka elsősorban halakból és vízhez kötődő madarakból áll. 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top