Aktuális

Szenzációs felfedezés: Földszerű bolygót találtak

A Keele University csillagászai a tudomány történetében először találtak olyan Földszerű bolygót idegen naprendszerben, amelynek bizonyítottan van saját légköre.

A tőlünk 39 fényévnyire található, 2015-ben felfedezett bolygó – amelynek a csillagászok a GJ1132b nevet adták – jó eséllyel pályázhatna a légköre miatt az “élhető űrobjektum” címre, de sajnos a kutatók mégsem találnak rajta földönkívüli létformát. Ennek az az oka, hogy a légkör ellenére hihetetlenül magas a bolygó felszínén a hőmérséklet, így a forróságtól az élet általunk ismert formái elképzelhetetlenek. A tudósok szerint körülbelül 370 fokos lehet a hőség a GJ1132b felszínén. 

Ennek ellenére ne becsüljük alá a csillagászok felfedezését. Már önmagában az is nagy szó, hogy képesek voltak egy ilyen távoli bolygóról megállapítani, hogy légköre van. Sőt, a légkör összetételéről is határozott elképzeléseik vannak: az atmoszféra nagy valószínűséggel vízgőzből, metánból vagy a kettő keverékéből áll.

 Marek Kukula, a Greenwichi Királyi Obszervatórium munkatársa szerint, ha ma már arra alkalmas a technológia, hogy megállapítsuk, hogy van-e egy távoli bolygóknak légköre vagy sem, akkor hamarosan arra is alkalmas lesz, hogy az élet kialakulása számára megfelelő bolygók légkörét tanulmányozzuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top