Aktuális

Rendkívüli állapotot hirdettek Egyiptomban az Iszlám Állam miatt

Három hónapra szóló rendkívüli állapotot hirdetett ki vasárnap az egyiptomi elnök az Iszlám Állam által elkövetett merényletek miatt.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök sajtótájékoztatón jelentette be az intézkedést a kairói elnöki palotában néhány órával az után, hogy 44 ember meghalt a Tanta városbeli Szent György-templomban elkövetett merényletben, illetve az alexandriai Szent Márk-katedrálisnál végrehajtott robbantásban. Beszédében hangsúlyozta: “a terroristákkal szembeni küzdelem hosszú és fájdalmas lesz”.

 Az egyiptomi alkotmány értelmében a rendkívüli állapot tényleges hatályba lépéséhez ugyan még a parlament jóváhagyása is szükséges, de mivel a törvényhozásban Szíszi elnök hívei vannak többségben, a szükségállapotot gyakorlatilag elfogadottnak tekinthetjük.

Az intézkedés bejelentése előtt az elnök összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, és elrendelte, hogy az ország valamennyi tartományában a rendőrség megerősítése érdekében vezényeljenek ki katonákat a kulcsfontosságú létesítmények védelmére.

A kopt keresztény templomok elleni robbantásos, öngyilkos merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett, és további támadásokkal fenyeget Egyiptomban.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai is elítélték a merényleteket, és közleményükben arra kértek minden tagállamot, hogy működjenek együtt az egyiptomi kormánnyal a tettesek felelősségre vonása érdekében.

António Guterres ENSZ-főtitkár ugyancsak közleményben emelte fel szavát a két keresztény templom elleni támadás miatt.

A virágvasárnapi mise idején, délelőtt tíz óra körül a Kairótól északra, Tanta város Szent György-templomában robbant fel pokolgép először, amikor kétezren tartózkodtak a templomban. Pár órával később Alexandriában robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő a Szent Márk-katedrálisnál, ahol előzőleg II. Tavadrosz kopt pápa mutatott be virágvasárnapi misét. A merénylő nem jutott be a templomba, mert a bejáratot védő rendőrök feltartóztatták, és ekkor hozta működésbe a robbanószerkezetet.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top