Aktuális

Donald Trump sikerei és kudarcai az első 100 napban

Az USA 45. elnöke lassan három hónapja ül hivatalában, a kabinet pedig már arra készül, hogy mivel állnak az amerikai nép elé a szimbolikus századik napot követően.

A CNN hírcsatorna értesülései szerint a Fehér Ház kommunikációs igazgatója, Michael Dubke a múlt héten hívta össze az elnöki stáb tagjait, hogy kitalálják, mivel próbálják majd meggyőzni a média képviselőit – és ezen keresztül az amerikai szavazókat – Donald Trump első sikereiről és vezetői hatékonyságáról.

A Politico szerint a megbeszélés legfontosabb kérdése az volt, hogyan “csomagolják” Trump első 100 napjának történéseit, hogy a lehető legjobban kidomborítsák az elnök eddigi pozitív eredményeit. A hasonló értekezletek megszokottak a Fehér Házban, a mindenkori elnök stábja a századik nap előtt általában megbeszéli, mi álljon a kommunikáció fókuszában.

Bár az első száz nap nem hivatalos mérföldkő, mégis számos kormány- és államfő esetében általában ennyi idő után értékelik először az addig meghozott elnöki döntések eredményét. Ennek egyik oka, hogy egy ország új elnöke vagy miniszterelnöke jellemzően a megválasztását követő első hetekben van hatalma csúcsán, általában ilyenkor a legmagasabb a népszerűségük is – ezt azonban természetesen bizonyos események (mint például George W. Bush esetében a 2001. szeptember 11-i terrortámadások) befolyásolhatják. Az első 100 napos periódus Franklin D. Roosevelt nevéhez köthető, aki elnöksége első három hónapjában indította el New Deal nevű programját, amellyel életet lehelt az amerikai gazdaságba.

Trump első nagy ígéreteit még nem tartotta be
Trump első nagy ígéreteit még nem tartotta be

Trump csapata azonban jelenleg gondban van, mert a 45. elnököt már több mint 70 napja beiktatták hivatalába, igazán jelentős eredményeket azonban még nem nagyon sikerült felmutatnia. Összehasonlításként: Barack Obama elnökségének első száz napja során összehozott egy 787 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagot, és jelentősen bővítette a gyerekeket érintő egészségügyi biztosításra jogosultak számát.

Trump első száz napját ezzel szemben a látványos “győzelmek” hiánya és számos jelentősebb kudarc jellemezte: egyrészt nem sikerült teljesítenie egyik legmarkánsabb kampányígéretét, ugyanis nem tudta felszámolni az Obamacare-t, emellett számos PR-vereségbe is beleszaladt, amelyből a legemlékezetesebbnek talán a beutazási tilalom tekinthető. Az elnöki rendeletbe foglalt korlátozást ugyanis elkaszálták a szövetségi bíróságok, így Trump hiába erősködött és hiába sértegette a rendeletet felfüggesztő bírót, el kellett fogadnia a döntést. Külpolitikai megmozdulásai sem hoztak zajos sikereket, emlékezetes volt például az Angela Merkel német kancellárral közös sajtótájékoztatója, hogy a japán kormányfővel közösen, egy étterem közepén rögtönzött krízisértekezletről ne is beszéljünk. 

Az elnökségét még csak kezdő Trumpnak emellett több botránnyal is foglalkoznia kellett, például korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója, az orosz kapcsolatai okán lemondó Michael Flynn vagy az alternatív tények fogalmát megalkotó, azóta erősen háttérbe tolt Kellyanne Conway miatt. Meg persze ott van a lehallgatás-gate is, amely annyira abszurd, hogy még a brit hírszerzés is röhejesnek nevezte az amerikai elnök látszólag minden alapot nélkülöző vádjait. 

Neil Gorsuch beiktatása Donald Trump eddigi legnagyobb győzelme
Neil Gorsuch beiktatása Donald Trump eddigi legnagyobb győzelme

A lecke tehát fel van adva a Fehér Ház munkatársainak, akik szinte biztosan Neil Gorsuch legfelsőbb bírósági kinevezését állítják majd az első száz nap középpontjába. A konzervatív bíró kinevezése még akkor is Trump egyik legnagyobb győzelme, ha a Szenátus a demokraták ellenállása miatt csak egy történelmi házszabály-módosítással tudta megszavazni a tavaly februárban elhunyt Antonin Scalia utódját.

Sean Spicer, a Fehér Ház sajtószóvivője egy korábbi sajtótájékoztatón elmondta, hogy emellett mi várható még a 100. nap értékelésében: “már most rengeteg nagyszerű dolgot vittünk véghez, például kineveztünk egy legfelsőbb bírót, és több korábbi rendeletet vontunk vissza, mint bármelyik elnök a modern időkben. Megállítottuk az Obama-korszak szén-, olaj- és földgázellenes háborúját, és helyreállítottuk a gazdaságba vetett bizalmat” – mondta Spicer.

Trumpnak eközben az is problémát jelenthet, hogy ha így folytatja, már az idei év vége előtt felülmúlja Obamát utazási költekezésben. A jelenlegi elnök előszeretettel ostorozta elődjét amiatt, hogy magánútjai a mindenkori amerikai elnöknek kijáró védelem miatt több millió dollárba kerültek.

Ehhez képest eddigi elnökségéből 21 napot töltött floridai Mar-A-Lago nevű privát klubjában, ennek költsége pedig már most 21,6 millió dollárra rúg. Ráadásul, mivel a Trump család igen népes, illetve mivel a first lady Melania Trump továbbra is a New York-i Trump Towerben lakik, hatalmas összegeket emészt fel a család minden tagjának kijáró, megfelelő szintű védelem. Összehasonlításként Obama nyolcéves elnöksége alatt összesen 97 millió dollárt költöttek az utazások biztosítására.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top