Aktuális

13 kazettán üzente meg a tinilány, miért dobta el magától az életét

A gimiseknek szóló sorozatokat és filmeket hajlamosak vagyunk a könnyed limonádé kategóriába sorolni, pedig ha jól csinálják, akkor ebben a műfajban is lehet fajsúlyos témákról – ez esetben a tinédzserkori öngyilkosságról – őszintén beszélni, méghozzá úgy, hogy ez nem megy a szórakoztatás rovására. A 13 okom volt… című sorozat jól csinálja.

A magyar szülők körében is nagy viharokat kavaró – amúgy meglehetősen ingatag lábakon álló – Kék Bálna-ügy óta nálunk is forró téma lett a tinédzserkori öngyilkosság, és persze az, hogy ki a felelős akkor, ha egy tizenéves fiatal úgy dönt, hogy önkezével vet véget az életének. A társadalom elemi igénye, hogy minden tragédia kapcsán találjon valahol egy felelőst, akire aztán ujjal lehet mutogatni, ezzel is leegyszerűsítve a helyzeteket, és sokszor szőnyeg alá söpörve a valódi problémákat. A tinédzserkori öngyilkosság egy olyan terület, ahol nagyon ritkán váltja ki a tragikus tettet egyetlen személy vagy esemény, és inkább események láncolata, valamint a társadalom bántó figyelmetlensége és érzéketlensége vezet a tragédiához. A Netflix új sorozata, a 13 okom volt… képes egy igazán összetett tragédiát a maga komplexitásában bemutatni, megértetve felnőtt és tini nézővel is, hogy mi vezethet odáig, hogy egy fiatal ilyet szörnyűséget tegyen magával.

Az öngyilkos, aki a halálból üzen

A sorozat nem árul zsákbamacskát, és rögtön azzal indít, hogy egy 17 éves lány, Hannah öngyilkos lett. Pár nap telik csak el a halála óta, amikor egyik sulibeli barátja, a lányba titkon szerelmes Clay rejtélyes csomagot kap, benne 13 darab magnókazettával. Amikor az apja régi lejátszójába berakja az egyiket, kis híján szívrohamot kap: Hannah hangját hallja egy szokatlan audionaplóban, amit nem sokkal a halála előtt vett fel, és amiben elmagyarázza, hogy mi – vagy éppen ki – volt az a tizenhárom ok, ami rávette őt arra, hogy eldobja magától az életét. Gyorsan kiderül, hogy a szalagokat nemcsak Clay kapta meg, hanem még jó néhányan a gimiből, akik a lányt végighallgatva úgy érzik, a szalagokon elmondottak miatt komoly bajba kerülhetnek, így afféle dacszövetséget kötve egymással megpróbálják úgy intézni a dolgokat, hogy rajtuk kívül senki se szerezzen tudomást a kazetták létezéséről. Minden egyes rész egy kazettát jelent Hannah gyűjteményéből, és ahogy halad a sorozat, a főhős Clay-jel együtt mi nézők is egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy ne csak a felszínt kapargassuk, és valóban átérezzük, miken kell keresztülmennie egy tininek ahhoz, hogy meghozzon egy ilyen súlyos döntést.

Selena Gomez árnyéka

A sorozat Jay Asher 2007-ben megjelent, nagy sikerű bestsellerén alapul, és sokáig úgy volt, hogy mozifilm készülhet belőle, amiben Selena Gomez alakíthatja Hannah-t. A tervből szerencsére nem lett semmi, és Gomez is belátta, hogy ha ő a főszereplő, akkor a nézők pont azzal nem foglalkoztak volna, amiről a történet eredetileg szól. Minden csak az énekes-Instagram-sztár körül forgott volna, valamint a sztorit párhuzamba állították volna azzal, hogy Gomez valóban komoly depresszióval küzdött karrierje egy korábbi, nehéz szakaszában. Az emberek nem az általános problémát látták volna, hanem a sztárt, ahogy kibeszéli magából a lelki gondjait. A könyvből végül film helyett sorozat készült, amiben Selena Gomez csak producerként vett részt, és az amerikai médiában olyan elképesztő figyelmet kapott, ami tényleg csak a legnagyobb sorozatokra jellemző. És a cikkek többsége nem Selena Gomezről szólt, hanem arról, hogy itt van egy sorozat, ami mer szórakoztató lenni, miközben egy súlyos, kibeszéletlen és sokszor félremagyarázott társadalmi problémáról beszél.

13 kazettán üzente meg a tinilány, miért dobta el magától az életét

A tinilélek sérülékenysége

A 13 okom volt… titka abban rejlik, hogy meri a hagyományost keverni a szokatlannal, és a szokatlan témát gyakorlatilag egy tinikrimibe ágyazza. Clay a kazettákat hallgatva és a gimis társait kérdezgetve egyfajta nyomozóvá válik, aki megpróbálja megtalálni a választ a nagy kérdésre: Miért? Ez a krimis lendület teszi fogyaszthatóvá a sztorit, és gondoskodik arról, hogy a néző részről részre tovább akarja nézni a történetet, hiszen Clay-jel együtt minket is érdekelni fog a rejtély megoldása. Feltéve, hogy van megoldása.

A sorozat nem próbál felszínes válaszokat adni, sőt sokszor még azt is megkérdőjelezi, hogy mennyire hihető mesélő Hannah. Fény derül rá, hogy a szalagokon azért nem mindig mond igazat – azt sosem tudjuk meg, hogy véletlenül tévedett vagy szándékosan csúsztatott –, és ő sem feltétlenül értette mindenben az őt körülvevő világ összetettségét. A 13 okom volt… fontos erénye, hogy érti a tinédzsereket és nem nézi le őket. Felnőtt fejjel olykor hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a többségünk 16-17 éves korában még nem volt az önbizalom bajnoka, és az olyan megjegyzések, amelyek ma már lazán leperegnek rólunk, akkoriban többhétnyi önmarcangolásra való alapanyagot biztosítottak számunkra. Jay Asher író és a sorozat készítői is ügyesen mutatják be a tinilélek érzékenységét és sérülékenységét, sosem nézve le azokat, akikről mesélnek.

13 kazettán üzente meg a tinilány, miért dobta el magától az életét

A gimi maga a pokol

A sorozat legijesztőbb része azonban az, ahogyan bemutatja a középiskolai életet. Bár az, hogy egy suliban a diákok fontossága azon múljon, hogy a sulicsapatban milyen szerepet töltenek be, erősen amerikai jellegzetesség, azért az iskolai szexizmus és a férfidominancia a magyar oktatási rendszertől sem áll távol, elég csak az utóbbi évek gólyatábori botrányaira gondolni. Hannah vesszőfutása is azzal kezdődik, hogy a fiú, akivel csókolózik, egy kompromittáló felvételt készít róla, ami aztán gyorsan körbemegy a közösségi oldalakon, és a visszafogott, szerény lány hirtelen a suli ribancának szerepében találja magát.

A bullyingra sajnos még nincs igazán jó magyar szó, de talán a gyerekkori terrorizálás/zaklatás valamennyire közel áll az igazsághoz. Nos, ezt a bullyingot mutatja be elemi erővel a 13 okom volt…, és azt, hogy az olykor külső szemmel ártalmatlannak tűnő dolgok milyen lelki sérüléseket tudnak okozni egy tiniben. Az egyik epizódban például látszólag senki sem érti, hogy mi a gond azzal, hogy a gimis fiúk egy listán Hannah-t a suli legjobb seggű csajának tartják, hiszen ez szerintük egy dicséret, ám egy olyan lány számára, akit már amúgy is könnyűvérűnek kiáltott ki a közösség, ez csak egy újabb tárgyiasító támadás és megalázás, amit valahogy el kell viselnie.

13 kazettán üzente meg a tinilány, miért dobta el magától az életét

A felnőtt világ vaksága

A 13 okom volt… minden erényével együtt sem tökéletes sorozat. Hannah édesanyját és az egyik tanárt leszámítva a történet felnőtt szereplői messze nem annyira árnyaltak és érdekesek, mint a tinédzserek, és az ő problémáikat a sorozat nem tudja olyan összetetten bemutatni, mint a gyerekekét. Azt azonban tökéletesen láttatja a széria, hogy felnőttként hajlamosak vagyunk érzéketlenek lenni a tinédzserek problémái iránt, és egy legyintéssel elintézni őket. Hannah jó néhány jelét adta annak, hogy bajban van és segítségre szorul, amit az iskolában észre kellett volna venniük a tanároknak, de ők akkor sem tettek semmit, amikor arra lehetőségük lett volna, és ez a sorozat egyik legdurvább része. Hiszen sokkal egyszerűbb holmi Kék Bálnákra és gonosz fantomokra mutogatni, mint a saját felelősségünket firtatni, és arra törekedni, hogy mindig ott legyünk a gyermekeinknek, amikor szükségük van ránk, és úgy figyeljünk rájuk, ahogy azt ők igénylik, és nem úgy, hogy az csak a mi érdekeinket szolgálja. Igazi figyelemmel, igazi megértéssel és valódi törődéssel.

13 kazettán üzente meg a tinilány, miért dobta el magától az életét
Ha Te vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!
 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top