Aktuális

Az MTA rájött, hogy hiányoznak a nők a magyar tudományos elitből

A Magyar Tudományos Akadémia májusi közgyűlésén igazán fontos dolgok hangzottak el. Például az intézet döntött arról, hogy a jövőben határozottabban szeretnék segíteni a női kutatók tudományos előmenetelét, és kiállnak az ellehetetlenítés szélén álló CEU mellett is.

Annak ellenére, hogy idén először egy női kutató, É. Kiss Katalin kapta a legmagasabb presztízsű magyar tudományos elismerést, a Bolyai-díjat, a nők csekély mértékben vannak képviselve a hazai tudományos elitben. 

Erre eszmélt rá végre a Magyar Tudományos Akadémia is, miután legutóbb egyetlen új női akadémikus tagja sem lett az MTA-nak – ismerte el az Akadémia elnöke, Lovász László a háromnapos közgyűlés sajtótájékoztatóján.

Az MTA rájött, hogy hiányoznak a nők a magyar tudományos elitből

Az Index tudósítása szerint Lovász kiemelte, hogy a közgyűlés most úgy döntött: az eddigieknél határozottabban beleállnak az ügybe, és szeretnék feltárni a kutatónők karrierjét gátló tényezőket. Az akadémiai tagválasztásnál konkrét lépésekkel szeretnék segíteni a női jelölteket, hogy a jövőben ne fordulhasson elő az, hogy egy nő néhány szavazat miatt ne legyen esetleg az MTA tagja. Ugyancsak az esélyegyenlőség jegyében szeretnék a szülés miatt kimaradó kutatónőket is segíteni, amit azzal is jeleztek, hogy a mostani közgyűlésen már egy játszószobát is létrehoznak, így akár gyerekkel együtt is részt vehetnek a tagok az eseményen.

Lovász László a sajtótájékoztatón kitért a CEU ügyére is. Mint mondta: az MTA arra kéri a kormányt, hogy tegye lehetővé az egyetem további zavartalan működését Budapesten. Erről egy határozatot is hoztak, amelyben azt javasolják a kormánynak, hogy fogadja el az MTA elnökének korábbi közvetítési ajánlatát a kormány és a CEU között. “Nagyon szerencsétlennek tartanánk a magyar tudományra nézve, ha a CEU-nak el kellene mennie Budapestről” – szögezte le az elnök.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top