Aktuális

Nagyon durván szennyezik a Felső-Tisza vidékét – külföldről

Már egy ideje köztudott, hogy a Szamosból időszakonként rothadó állati tetemekből és fekáliából álló, bűzös szennyeződés jut a Tiszába szürke hab formájában. A szennyezés forrása is ismert, a hatóságok mégsem tesznek semmit.

Már mi is beszámoltunk arról a környezeti szennyezésről, amely időről időre feltűnik a Tiszában szürke, orrfacsaró bűzt árasztó hab formájában. A szennyezésről mára kiderült, hogy a Szamoson keresztül kerül az élő Tiszába, és a rothadó állati maradványokból és fekáliából álló borzalom végigfertőzi a folyót egészen a Dunáig.

A rothadó állati maradványok és az ürülék a román–magyar határtól két kilométerre fekvő Vetés településen működő Unicarm húsüzemből származik, a szennyező anyagokat alapos rohasztás után engedik tisztítás nélkül a Szamosba.

Az ügyben illetékes magyar szervek csak tologatják az ügyet, állítólag a “diplomáciai lépések előkészítése folyamatban van”, magyarul még nem vették fel a román környezetvédelmi hatósággal sem a kapcsolatot.

Pedig jön a strandszezon, a Tisza már 18 fokos, a vásárosnaményi szabad strand pedig pont a Tisza–Szamos torkolatával szemben fekszik.

Az ügyről beszámoló szon.hu szerint a szennyezés téma volt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlésen is, ahol arra kérték a sajtó képviselőit, hogy inkább ne riogassák a szennyezéssel a lakosságot, mert ez kihathat a megyei turisztikai mutatókra, és komoly károkat okozhat a megyének.

Nem a szennyezés, hanem az, ha megírja a sajtó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top