Aktuális

18 embert kellett kimenteni a Balatonból a viharos szél miatt

Kimerült úszókat, felborult kajakosokat, eddig összesen 18 embert mentettek ki a Balatonból a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai. A mentések többsége idején másodfokú viharjelzés volt érvényben.

Július elsején az erősen szeles, viharos időjárás miatt kajakosok borultak fel a Balatonon, egy hajó fennakadt egy homokpadon, egy vitorlás pedig műszaki hiba miatt nem tudott biztonságosan partot érni – tájékoztatott a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság. Az intenzív szél miatti hullámzásban kishajóval és gumicsónakkal is elsodródtak emberek, több úszó pedig annyira kimerült, hogy a vízirendőrök segítsége nélkül egyikük sem tudott volna partra jutni – írja a sonline.hu

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság arra hívja fel a Balatonon strandolók figyelmét, hogy a viharos, mégis rendkívül meleg, váltakozó időjárás nagyban kihat mindenki szervezetére, de főleg az idősebbekét viseli meg a legjobban. A vízen vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyerekeinkre, hiszen nagyon gyorsan kialakulhat egy veszélyhelyzet. Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, és nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top