Aktuális

Halálkamionper: Vallott a másodrendű vádlott

Senki sem vállalta eddig magára a 8 gyanúsított közül annak a 71 embernek a halálát, akik egy magyar rendszámú kamionban fulladtak meg Ausztriában, Parndorf közelében. A másodrendű vádlott elismerte, hogy korábban részt vett embercsempészetben, de a tragikus esetnél vallomása szerint ő csak tolmácsolt.

A napokban tárgyalják a Kecskeméti Törvényszéken a halálkamionként elhíresült embercsempészési ügyet, amiben 71 külföldi állampolgár vesztette életét. Az ügy nyolc vádlottja egymásra mutogat, a másodrendű vádlott vallomásában csak annyit ismert be, hogy tolmácsolta az elsőrendű vádlott parancsait a harmad- és negyedrendű vádlottnak.

A másodrendű vádlott ezenfelül még annyit ismert el vallomásában, hogy korábban részt vett az embercsempészésekben sofőrként és előfutóként is, illetve szállítókat is toborzott, de az emberölés vádját elutasítja.

A vád szerint a bűnszervezet 2015 februárja és augusztusa között 31 alkalommal összesen 1200 embert juttatott illegálisan Nyugat-Európába személyszállításra alkalmatlan, zárt, levegőtlen furgonokba zsúfolva. 2015 júniusától napi rendszerességgel csempésztek embereket Németországba és Ausztriába.

2015. augusztus 26-án hajnalban 71 embert zártak be egy belülről nem nyitható, sötét, szellőzés nélküli hűtőkamionba Mórahalom térségében, és a gépkocsit elindították Ausztriába. Mintegy fél órával az indulás után dörömböléssel és kiabálással jelezték a raktérbe zárt emberek, hogy nem kapnak levegőt, amit a vád szerint a sofőr és az előfutó is hallott.

Afgán vezetőjüktől azonban többször is azt a telefonos utasítást kapták, hogy ne nyissák ki a raktér ajtaját, hanem minél hamarabb jussanak el Nyugat-Európába. Az 59 férfi, 8 nő és 4 gyermek az indulástól számított három órán belül, még magyar területen gyötrelmes körülmények között megfulladt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top