Aktuális

Kátránytól feketéllő helyiségben darabolták a penészes húst

Gasztrohorrorba illő állapotokat találtak a NÉBIH ellenőrei egy Somogy megyei húsüzemben.

Alig két hónapja kapott engedélyt marha- és sertéshús darabolására, valamint húskészítmény- és előkészített hús előállítására az a Somogy megyei üzem, ahol az elmúlt hetekben tartott ellenőrzést a Nébih. A helyszínre érkező szakembereket elhanyagolt, tisztítatlan körülmények fogadták. A csempe szennyezett, repedezett volt, a penésszel, zsírfoltokkal és pókhálóval borított falról több helyen pergett a festék. A piszkos és dohos szagú hűtőtérben a padozat erősen szennyezett, helyenként hiányos, míg más helyiségekben hamutól, kátránytól fekete volt.

húsüzem egyes helyiségeiből és berendezéseiből hiányoztak a cél szerinti használatuknak megfelelő eszközök, viszont számos oda nem illő dolgot tároltak bennük. A feketeöltözőben található egyik mosdókagylóban fürdőszobai szanitert, egy másik mosdókagylóban belevezetett kondenzvizet, az árufogadó térben sörösüvegeket, a csontozó helyiségben kupacba dobált takarítóeszközöket, a magas pályára függesztve műbelet találtak az ellenőrök.

A hústermékek eredetének és biztonságos feldolgozásának vizsgálatakor 28 termékkel szemben merült fel kifogás. 27 tétel esetében nyomon követési hiányosságot, 1 tételnél erős penészedést állapítottak meg a szakemberek. A Nébih elrendelésére összesen 3826,5 kg tömegű húsáru ártalmatlanítása történt meg.

A nyomon követés hiányosságai miatt 3 tétel esetében vált szükségessé a kereskedelmi forgalomból való visszahívás.

Az egységben tapasztalt alapvető higiéniai és élelmiszer-biztonsági hiányosságok következtében a Nébih azonnali hatállyal elrendelte a húsüzem tevékenységének felfüggesztését. Az eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság várható. Az egység csak az ismételt helyszíni ellenőrzést követően folytathatja tevékenységét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top