Aktuális

Munkaerőhiány: már a szerelők is beállnak sofőrnek Szegeden

A sofőrhiányt egyelőre tudják kezelni, de a megmaradt dolgozók nagyon túlterheltek.

Bruttó ezer forint órabér jár a sofőröknek Szegeden a helyi közlekedési társaságnál, miközben Budapesten 1300 forintot kereshetnek óránként, fővárosi sétajáratra pedig 1450 forintos órabérért is keresnek buszsofőröket – írja a szegedi sofőrök elvándorlásáról a Délmagyar.

Az egyik kirúgott villamosvezető például Budapesten hetvenezer forinttal többet kereshet. Arról nem is beszélve, hogy Németországban a magyarországi bér háromszorosát kaphatják. A sofőrhiány még kezelhető, ám a dolgozók kizsigereltek, sokat túlóráznak.

Majó-Petri Zoltán, a Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezetője azt mondta a lapnak, hogy egyelőre nincs akut munkaerőhiány és drasztikus elvándorlás sem, de 10-15 sofőr hiányzik a cégtől. Ugyanekkora gondnak nevezte, hogy idősek a sofőrök, és emiatt gyakrabban vannak táppénzen.

A társaság törekszik arra, hogy minél több járművezetőnek legyen trolibuszra és villamosra is jogosítványa, így a létszámhiányt könnyebben kezelhetik. Az is előfordul, hogy a más területen dolgozók – jellemzően szerelők, akik jogosítvánnyal rendelkeznek – szintén beállnak vezetni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top