Aktuális

Az utolsó pillanatban, egy új ötlettel mentenék meg a Római-partot

Lányi András író, filozófus környezetvédő szakemberek – vízügyi mérnökök, építészek és tájépítészek – bevonásával egy alternatív megoldást kínálna a Római-partra tervezett mobilgát megépítésére. Ez az utolsó pillanat, amikor egy szakmailag megalapozott tanulmánytervvel megakadályozható lehet a természetes környezet felszámolásával járó gát felhúzása.

“Megakadályozhatjuk, hogy felszámolják a Duna budapesti szakaszának utolsó természetközeli partját, a Rómait” – mondta a Magyar Nemzetnek Lányi András író, filozófus és környezetvédő. Lányi szakemberek bevonásával azt tervezi, hogy benyújtják a főpolgármesternek a Római-partra tervezett mobilgát alternatív tervét, amely a Nánási út–Királyok útja nyomvonalon jelölné ki az árvízvédelmi építmény helyét.

Az utolsó pillanatban, egy új ötlettel mentenék meg a Római-partot

A Fővárosi Közgyűlés augusztus végi üléséig kell előállniuk a civileknek a tanulmánnyal. Lányi hozzátette, hogy ez az utolsó alkalom, amikor egy szakmailag megalapozott tanulmánytervvel megakadályozható, hogy ősszel hozzáfogjanak a fővárosban a Duna utolsó természetközeli partszakaszának a felszámolásához. “Itt nem csupán a fák kivágására kell gondolni, hanem arra, hogy ha a partélet feltöltik, rézsűt alakítanak ki, az egyenlő a Római-part teljes élővilágának elpusztításával. Akármit állítottak is az eddigi tervek készítői, a legfontosabbat, az embert felejtették ki elképzeléseik középpontjából” – fogalmazott. 

Népszavazással torpedóznák meg a mobilgát tervét

A Magyar Nemzet emlékeztet, hogy a Római-partra tervezett védmű várhatóan ősszel kezdődő munkálatainak megakadályozására a Ligetvédők, civil szervezetek és Facebookon szerveződő csoportok is a városligeti múzeumnegyed megépülése elleni tiltakozásokhoz hasonló akciókat ígértek. Itt már több kerítésbontás, géphez láncolás és szinte szó szerinti “összecsapás” is történt a fakivágások ellen tiltakozók, illetve a beruházók által megbízott kivitelezők, biztonsági emberek, valamint a rendőrök között.

Csütörtökön pedig az Együtt és a Párbeszéd budapesti politikusai bejelentették, hogy fővárosi népszavazást kezdeményeznek a mobilgát megépítése ellen. Hatályon kívül helyeztetnék a római-parti nyomvonalról hozott áprilisi döntést, hogy egy új határozatban a Nánási utat és a Királyok útját jelöljék meg. Szándékaik szerint októberben kezdődhetne az aláírásgyűjtés, a referendumot pedig az országgyűlési választásokkal egy időben tartanák meg.

Lányi András azt mondja, hogy Tarlós István azért adott lehetőséget nekik a tanulmányuk benyújtására, mert attól tart, hogy a római-parti fejlesztésnél a városligetihez hasonló tiltakozások lesznek. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top