Aktuális

Nem működhet biztonságosan az üzbegisztáni magyar nagykövetség

Állítólag egy üzbég főbérlő hozzáférhetett a Taskentben tavaly nyitott magyar nagykövetség műszaki adataihoz, így hozzáférhetett a teljes biztonsági rendszerhez is. Kérdés, hogy ez járhat-e Magyarország államtitkaira nézve súlyos következményekkel?

Tavaly nyitott Magyarország nagykövetséget Üzbegisztán fővárosában, Taskentben, és első körben egy magánlakásra volt bejelentve a nagykövetség, majd egy felújítás alatt álló ingatlanba költözhettek át a diplomaták – állítja Demeter Márta LMP-s politikus. Demeter szerint egy üzbég főbérlő volt az, aki a magyar érdekeknek megfelelően újította föl az ingatlant, és ezzel megismerhette az épület teljes elektromos tervezési anyagát, akár a rejtjelező berendezések működtetésére szolgáló helyiségeket és a teljes biztonsági rendszert. „A külképviseleti objektumoknak a műszaki részletei nagyon kényes információnak számítanak” – nyomatékosította az ellenzéki politikus. 

Szerinte ha csak egyetlen magyar nagykövetségen valakik hozzáférnek Magyarország titkaihoz, ez a teljes magyar külképviseleti rendszerben nagyon súlyos következményekkel járhat. Így pártja kezdeményezi, hogy a parlament nemzetbiztonsági bizottsága foglalkozzon a történtekkel – értesült az InfoRádió.

A képviselő egyébként a külügyi tárcától kapott információk alapján az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz fordult, amely azonban – mint mondta – érdemben nem volt hajlandó reagálni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top