Aktuális

Több tízezer oldalt blokkolt Oroszország, pedig csak 4 ezret akart

Oroszország blokkolni akart 4000 weboldalt, ezért blokkolt 45 ezret, biztos, ami biztos alapon.

Esztelenül zajlik a weboldalak blokkolása Oroszországban. A blokkolások eredeti célja a kalóztartalmakat kínáló honlapok ellehetetlenítése, ám a 4000 csaló oldal mellett 41 000 másikat is letiltottak a szolgáltatók az orosz hatóságok kérésére.

Egy jogvédő szervezet szerint két gond is akad a weboldalak leállítását lehetővé tévő jogszabállyal. Az egyik, hogy senki sem nézi meg, hogy valóban van-e jogsértő tartalom a honlapon, illetve ha már lelőttek egy oldalt, akkor a korlátlan időre szóló blokkolást szinte lehetetlen feloldani.

A weboldalak blokkolásának orosz gyakorlatát tovább árnyalja, hogy a káros weboldalak elérhetetlenségéről döntő bírósági tárgyalások 90 százaléka a honlaptulajdonosok részvétele nélkül zajlik, mert egy orosz jogszabály szerint a szervertulajdonos (a szolgáltató) felelős a weboldalakon megtalálható tartalomért.

Vlagyimir Putyin két hónapja döntött úgy, hogy elindítja Oroszországot az internet totális cenzúrája és kormányzati kontrollja felé, amit a hatósági megfigyelés elkerülésére alkalmas virtuális magánhálózatok (VPN-ek) és proxyk felszámolásával kezdett, és betiltotta ezek használatát.

HVG/TorrentFreak

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top