Aktuális

Évek óta nem akarták ennyien űzni ezt a foglalkozást itthon

Nem vettek fel 2005 óta annyi diákot informatikusképzésre, mint idén.

A Felvi.hu adatai alapján 2005 óta nem vettek fel annyi embert informatikai képzésekre az országban, mint idén – írja az Index, ahol egy összeállítást is készítettek arról, hogy hol mennyiért lehet informatikát tanulni az országban, és milyen feltételekkel. 2017 szeptemberétől 6456 informatikushallgató kezdi meg a tanulmányait Magyarországon, legutoljára pedig 2005-ben kezdtek többen informatikusnak tanulni, konkrétan 6592-en.  Idén 11 159-en jelentkeztek informatikai képzésekre, ami 6 éves rekord.

Évek óta probléma, hogy sok az üres informatikusállás az országban, több kampányt is indítottak azért, hogy a diákoknak legyen kedvük informatikát tanulni. Egy informatikusképzésre az NLCafé is beült korábban.

A pályakezdőket 200-300 ezres nettó fizetéssel alkalmazták 2016-ban, a Hays felmérése szerint pedig csak 2015-ben átlag 8-10 százalékkal emelkedtek a fizetések az ágazatban, amely a bankszektor után a legmagasabb jövedelmeket kínálta – írja az Index. Az egyik általuk megkérdezett magániskola pedig azt mondta, nem ritka, hogy kezdőfizetésnek akár 400 ezer forintot is kapnak a tanítványaik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top