Aktuális

Szexuális zaklatás: a Weinstein-botrány megváltoztathatja a világot

Összeszorul a gyomrom minden egyes új hírre, ami a Weinsten-botrányhoz kapcsolódik. Egyszerűen, mert nagyon akarom, hogy álljon ki mindenki, mondja el a saját történetét, akár férfi, akár nő.

Elmondtam a saját történetemet, de a szomorú az, hogy nem ez volt az egyetlen eset az életem során, amikor valamilyen formában szexuálisan zaklattak. De most nem magamról akarok írni, hanem arról, hogy örül a szívem, amikor híres emberek arra használják a hírnevüket, hogy felhívják a figyelmet olyan fontos bajokra, mint például a büntetlenül elkövetett szexuális zaklatás. Itt most nemcsak arra gondolok, hogy mekkora nagy dolog, hogy nem hallgattak tovább a hollywoodi hírességek Harvey Weinsteinről, hanem például arra is, amit Tom Hanks  és Oprah Winfrey mondott: szerintük ez örökre változtathatja meg a szabályokat.

Ez egy fordulópont. Weinstein neve főnév és ige lesz, a neve jelenti majd a fordulót, hogy mi volt előtte és utána.

Tom Hanks ezt a BBC-nek nyilatkozta, és amikor megkérdezték tőle, hogy nem érzi-e hibásnak magát, hiszen ő is a hollywoodi gépezet része volt, azt mondta, ha a szexuális zaklatások csak ebben a szakmában lennének, igennel válaszolna, de ez az egész társadalomban jelen van. Hozzátette, hogy bárhol, ahol  férfiak vezető pozícióban vannak, mindig lesznek köztük olyanok, akik ezzel visszaélnek, és szexuális ragadózóként „rámennek” az alkalmazottaikra, és ez a homoszexuális közegben is így van. „Negyven nővel voltam egy szobában, erről beszélgettünk, és mindegyik beszámolt arról, hogy érte valamilyen inzultus a felettesétől.” Az Oscar-díjas színész szerint mindenkire figyelnünk kell, aki áldozat volt, és meg kell adni a lehetőséget, hogy elmondhassák a történetüket, különösen, ha el szeretnék mondani.

A hatalommal rendelkező embereknek – a főnököknek – meg kell jegyezniük, hogy új szabályok vannak, és követniük kell őket.

„Ha az egész leáll Harvey Weinsteinnél, akkor elveszítjük a lehetőségét annak, hogy az ügy változtasson a világon” – ezt már Oprah Winfrey televíziós producer, műsorvezető nyilatkozta, a világ egyik legbefolyásosabb asszonya, aki maga is szexuális zaklatás áldozata.

Ez az a pillanat – és nem számít, hogy melyik szakmában dolgozol –, hogy vége legyen annak, hogy hallgass, csak azért, hogy megtarthasd a munkád. 

Valami történt a világban, ez már tényleg visszavonhatatlan és biztos. Már itthon is kiálltak többen a történetükkel, és elképesztően fontos szerintem, hogy mindenki álljon ki – akár ismert ember, akár nem –, és mondja el, vele mi történt, vagy vállaljon szolidaritást, és hagyjuk már abba a miniszoknyás nők hibáztatását. Jó lenne egy olyan világ, ahol a hozzászólók, akár az interneten, akár a valóságban, nem azzal kezdenék rögtön, ha egy nő a szexuális zaklatásáról beszél, hogy mennyire  fuckable csinos vagy nem csinos, hanem azzal, hogy komolyan veszik, és meghallgatják…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top