Aktuális

A nőket nem kezeljük egyenlő félként Európában – végre egy férfi is kimondta

Ráadásul nem is akárki, hanem Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke foglalta össze tökéletesen, hogy milyen a nők helyzete napjainkban, illetve miről szól pontosan a feministák sokak által kritizált küzdelme.

A napról napra egyre szaporodó szexuális zaklatási ügyekre sajnos ma már sokan úgy reagálnak, nők is, hogy „ez már túlzás, ideje lenne a fontos dolgokkal foglalkozni!”. De szintén népszerű vélekedés, amely szerint mit hőbörögnek a nők, hát jogegyenlőség van, kérem, nincs itt semmi látnivaló.

Az ilyen, jellemzően férfiak által írt kommentekre sokan elkezdik sorolni, hogy mennyi problémát kellene még megoldani, ilyenkor jön a kikezdhetetlen érvelés, miszerint nem kéne átesni a ló túloldalára, mert lassan a férfiaknak azért is elnézést kell kérniük, hogy élnek.

Mostantól viszont, hála legyen Frans Timmermansnak, kevesebb mint másfél perc alatt el lehet magyarázni, hogyan is áll napjainkban a nők helyzete Európában és világszerte. Az már csak bónusz, hogy az Európai Bizottság alelnöke azt is helyre tette, hogy miről is szól pontosan a feministák, vagy ha úgy jobban tetszik az egyenlő jogokért harcolók küzdelme.

Timmermans a CNN műsorvezetőjének, Christiane Amanpournak a műsorában számolt be arról az EU-s konferenciáról, amelyet hétfőn rendeztek Brüsszelben, A nők jogai a viharos időkben címmel.

Az EB-alelnöke röviden összefoglalta a konferencia célját: rámutatott, hogy még rengeteg munka áll előttünk, hogy megvalósulhasson a nők jogegyenlősége, legyen szó az azonos fizetésekről vagy arról, hogy egyenlő arányban legyenek jelen a nők a cégek felső vezetői között, a politikában vagy a tudományos életben.

Frans Timmermans tökéletesen összefoglalta a lényeget (Fotó: Getty Images)

Hozzátette, hogy az Európában jelenleg is hatalmon lévő nacionalista és populista erők épp az eddig elért fejlődést szeretnék a visszájára fordítani és úgy akarják kezelni a nőket, mintha még mindig a XX. század ötvenes éveit írnánk.

Ennél is fontosabb, hogy az bizottsági alelnök rámutatott, arra is, amit sokan szeretnek félreérteni a feminizmussal kapcsolatban. Timmermans ugyanis rámutatot, hogy a nők jogaiért folytatott küzdelem nem arról szól, hogy a férfiak háttérbe szoruljanak, mint ahogy nem is arról, hogy érdemtelenül részesüljenek előnyben a nők.

Amit kérünk, az nem valamiféle jótékonyság, hanem az, hogy a nők egyenlő bánásmódban részesüljenek. Jelenleg ez nem valósul meg. Még Európában és az Európai Unió tagállamaiban sem jár a nőknek az egyenlő bánásmód.

Ezt a két mondatot érdemes megjegyezni, mert ezt nem egy névtelen kommentelő vagy egy „feminácinak” bélyegezett nőjogi aktivista mondta, hanem az Európai Bizottság alelnöke! Nem mintha ne lenne igaza egy hasonlót megfogalmazó utca emberének, azonban, ha az Európai Unióban ilyen magas szinten is ez az álláspont, akkor érdemes valóban elgondolkodni, hogy mennyire is vagyunk egyenlőek itt, a fene nagy szabadság kontinensén.

Frans Timmermans hangsúlyozta, sokat kell még tenni azért, hogy ez megvalósuljon, rámutatva, hogy az eddigi folyamatok csak egy nagy egész részét képezik, amely egyelőre még nem elégséges a jogegyenlőség megvalósulásához, ezért további lépésekre lesz szükség.

„Biztosítanunk kell, hogy amit az elmúlt évtizedekben elértünk, azt ne csak fenntartani tudjuk, hanem be is tudjon fejeződni ez a folyamat – mondta Timmermans Amanpour műsorában. – Jó lenne, ha azt mondhatnám a lányaimnak, amit a fiaimnak is mondtam, hogy egyenlő jogokkal rendelkeznek.”

Ezúton köszönöm Frans Timmermansnak, hogy mindezeket ilyen szépen összefoglalta, és sok erőt kívánok neki a küzdelem folytatásához.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top