Aktuális

A BKV-nál is kiderültek munkahelyi zaklatások

Pszichoszociális kockázatfelmérést készített 10 ezer dolgozója között a BKV. Kiderült, a megkérdezett buszvezetőnők közel 40 százaléka volt már kitéve valamilyen zaklatásnak a munkahelyén.

Nyilvánosságra hozta a Népszava a BKV munkavállalói között végzett pszichoszociális kockázatfelmérés eredményét. Az anonim kérdőíveken feltett kérdések arra is keresték a választ, hogy a dolgozók szenvedtek-e el szexuális vagy fizikai erőszakot, bármilyen zaklatást munkahelyükön.

A Népszava birtokába jutott adatokból kiderül, a cégnél dolgozó nők állandó céltáblái a heccelődésnek, de sokan éltek át szexuális zaklatást is munkatársaiktól ugyanúgy, mint külső személyektől.

Műszaki területeken például 689 dolgozó válaszolt a kérdésekre, 27 jelölte magát női munkavállalónak. Közülük ketten számoltak be arról, hogy valamelyik munkatársuktól szexuális vagy fizikai erőszakot szenvedtek el. A munkatársaik által okozott, de nem minősített zaklatást sokkal többen éltek át: 27 nőből öten, ami már közel 20 százalékos érintettséget jelent. A női válaszadók fele, tizenhárman emlékeztek úgy, hogy munkahelyükön ki voltak téve munkatársaik heccelődésének.

A járművezetők sokkal jobban ki vannak téve a zaklatásnak. A BKV-felmérés egyik területi, járművezetőkre vonatkozó csoportjában a beérkezett 1480 válaszból 59 női munkavállalóból 17-en számoltak be arról, hogy fizikai, szexuális bántalmazás áldozatai voltak. Négyen a bizonytalan „nem tudom” választ jelölték meg.

Ennél is többen, 21-en jelezték, hogy munkahelyükön valamilyen, nem minősített zaklatásnak voltak kitéve, ami közelíti a 40 százalékot, míg ketten „nem tudom”-mal válaszoltak. A heccelésnek való kitettség szinte általános tapasztalat a női járművezetők körében: 59-ből 41-en számoltak be erről, ami 70 százalékos arány.

A BKV rákérdezett a külső személyek által elkövetett szexuális és fizikai zaklatásokra is. Ez kimagasló arányt mutat, a női járművezetők e csoportjának majdnem fele élt át ilyet, 59-ből 25-en – írja a Népszava.

A felmérés szerint szexuális vagy fizikai bántalmazást nem csak nők szenvedtek el: a műszaki területen 54 férfi vallott erről. A járművezetők felmért csoportjának 30 százaléka, 425 férfi számolt be munkahelyi zaklatásról, szexuális és fizikai erőszak elszenvedéséről mindössze 5 százalékuk, külsős személy által elkövetettről 8 százalékuk tett említést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top