Aktuális

Rengeteg embert megerőszakoltak egy norvég faluban

Több évtized alatt elkövetett bűncselekmények kerültek nyilvánosságra egy kis norvégiai faluban, Tysfjord területén. Az elsősorban a számi őslakosok által lakott településen rengeteg embert zaklattak szexuálisan, és sokukat - köztük gyerekeket is - megerőszakoltak.

Nagyszámú szexuális bántalmazásra derült fény egy norvégiai, számik által lakott faluban. Az áldozatok közül sokan évtizedekig hallgattak, mert nem bíztak a hatóságokban. Aztán másfél évi nyomozás után a rendőrség kedden bejelentette, hogy 150 szexuális bántalmazást tárt fel a sarkkörön túl fekvő, alig 2000 lelkes Tysfjord területén fekvő Drag nevű településen. Ebből 43 esetben nemi erőszakot állapítottak meg, az áldozatok között idősek és gyerekek egyaránt voltak.

A nyomozók 92 gyanúsítottat, közöttük három nőt azonosítottak. Az elkövetők mintegy 70 százaléka számi volt, de voltak közöttük a skandináv lutheránus egyházon belüli laestadianista konzervatív irányzat hívei is.

Tone Vangen rendőrfelügyelő nem kívánta az etnikai hovatartozással vagy a vallási meggyőződéssel magyarázni a bántalmazásokat, de arról beszélt, hogy e közösségek sajátosságai miatt maradhattak ezek az esetek olyan sokáig titokban.

Számi gyerekek játszanak a Tysfjord területén található Drag faluban.
Fotó: Tore MEEK / NTB scanpix / AFP

A rendőrség elnézést kért, amiért több panasz benyújtása után nem indítottak eljárást. A nyomozás eredményeképp eddig két ember ellen emeltek vádat – közölte a rendőrség, ami szerint újabb eljárások várhatók.

Becslések szerint mintegy 65 ezer számi élhet a norvégiai Lappföldön, és gyakran bizalmatlanok Oslóval és általában a hatóságokkal szemben.

(via 24.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top