Aktuális

Börtönlázadás: kilencen meghaltak, több tucatnyian megszöktek Brazíliában

Kilenc fogoly meghalt, és 14-en megsebesültek hétfőn egy brazíliai börtönlázadásban, amelynek során több tucatnyian szöktek meg a fegyintézetből.

106 fogoly szökött meg a főváros közeli Goiania város börtönéből. A szökevények közül a hatóságoknak eddig csupán 27-et sikerült újra elfogniuk – írja az O Estado de Sao Paulo című újság értesülései alapján az MTI.

A lázadásban meghalt kilenc fogoly egyikét a híradások szerint lefejezték. Az amazóniai Manaus város börtönében pont egy éve tört ki véres lázadás, amelyben 56-an haltak meg, és több áldozat holttestét is lefejezték. A régóta tartó bandaháborúkban gyökerező akkori zavargás börtönbeli összecsapások egész sorozatát indította el, amelynek során 2017 januárjának első húsz napjában összesen mintegy 130 fogoly vesztette életét.

Börtön, szigorított fegyház Brazíliavárosban (fotó: AFP / Evaristo SA)

Börtön, szigorított fegyház Brazíliavárosban (fotó: AFP / Evaristo SA)

Brazíliában túlzsúfoltak a börtönök, és gyakoriak a lázadások. Nemzetközi jogvédő szervezetek ezért gyakran bírálják az országot, külön is kifogásolva az elégtelen élelmezést és azt, hogy a cellák gyakran annyira zsúfoltak, hogy nincs hely bennük lefeküdni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top