Aktuális

Kényszergyógykezelésre küldték a kiskunhalasi bíróságon lövöldöző férfit

Felmentette első fokon az emberölés kísérlete és más bűncselekmények vádja alól, és kóros elmeállapota miatt elrendelte a kényszergyógykezelését a Szegedi Törvényszék annak a férfinak, aki 2016 tavaszán egy gépkarabéllyal ment be a kiskunhalasi bíróságra, hogy ott megölje a vezető ügyészt.

A férfit hivatalos személy védelmére kelt személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével, emberölés előkészülete, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés, valamint személyi szabadság megsértésének bűntettével vádolták.

A 45 éves, 2015 novemberében önbíráskodás miatt felfüggesztett börtönre ítélt férfi korábbi feljelentéseivel kapcsolatban elégedetlen volt a járási ügyészség vezetőjének intézkedésével, úgy érezte, hogy a hatóságok semmibe veszik, igazának nem tud törvényes úton érvényt szerezni. 2016. március 16-án ezért megjelent a Kiskunhalasi Járási Ügyészség és Kiskunhalasi Járásbíróság közös épületében, hogy megölje a vezető ügyészt, és elhatározta, azzal is végez, aki ezt meg akarja akadályozni.

A férfi egy gépkarabéllyal berontott a bíróság épületébe, ahol dulakodni kezdett a gondnokkal. A plafonba, majd a gondnok felé lőtt, de nem okozott sérülést. Amikor közvetlen közelről próbált a gondnokra lőni, a lőszer elakadt a fegyverben. Végül két rendőr tudta lefegyverezni.

A vádlott, amikor a bűncselekmény után találkozott a vezető ügyésszel, azt mondta neki: „Hozzád indultam, veled akartam végezni.”

Az ügyészség szerint a vádlott beszámítási képessége a bűncselekmény idején enyhe fokban volt korlátozott, ezért bűnösségének kimondását és a büntetési tétel felső határához – 25 évhez – közelítő fegyház kiszabását kérte.

A bíróság az igazságügyi elmeszakértői vélemény alapján kimondta, a vádlott súlyos pszichiátriai betegsége miatt nem beszámítható, kóros elmeállapota ok-okozati összefüggésbe hozható a bűncselekmény elkövetésével.

Az ítélet ellen az ügyész fellebbezést jelentett be, így az nem jogerős.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top