Aktuális

Megúszhatja a börtönt a kisfiút elgázoló buszsofőr

Bűnösnek mondta ki halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében a Debreceni Járásbíróság azt a buszsofőrt, aki tavaly áprilisban halálra gázolt egy 10 éves kisfiút Hajdúsámsonban. A sofőrt felfüggesztett szabadságvesztésre és pénzbírságra ítélték.

Tíz hónap fogházbüntetésre ítélte a Debreceni Járásbíróság azt a buszsofőrt, aki tavaly áprilisban elgázolt egy 10 éves kisfiút Hajdúsámsonban. A gyermek egy jármű takarásából rohant ki az útra, a sofőr pedig a megengedettnél gyorsabban haladt. A sofőr büntetését egy év próbaidőre felfüggesztették, mellékbüntetésként pedig egy évre eltiltották a közúti járművezetéstől, valamint 400 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére is kötelezték – írja a Bíróság.hu.

Ha a sofőr betartja megengedett sebességet, meg tudott volna állni – Fotó Police.hu

A tragédiáról tavaly magunk is beszámoltunk: a 10 éves kisfiú 2017. április 13-án Hajdúsámsonban, az Árpád úton át akart szaladni a közlekedő járművek között, ám a sebességét nem megfelelően megválasztó autóbusz elütötte.

A bírósági tárgyaláson kiderült, hogy a sofőr 68 – 69 km/h sebességgel haladt, amikor a gyermek kiszaladt elé egy tehergépkocsi takarásából. Bár a buszsofőr vészfékezett, a kisfiú olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy életét az időben érkező orvosi segítségnyújtás, az operáció és az intenzív terápia ellenére sem lehetett megmenteni. A bíróság arra a következtetésre jutott, hogy ha a sofőr betartja az 50 km/h sebességkorlátozást, akkor idejében meg tudta volna állítani a buszt, ezért állapították meg a sofőr bűnösségét.

Enyhítő körülményként vették figyelembe makulátlan előéletét, illetve azt, hogy alapvetően a kisfiú figyelmetlensége áll a tragédia hátterében.

A Debreceni Járásbíróság ítélete nem jogerős, az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és védője azonban 3 nap gondolkodási időt kért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top