Aktuális

Már csak kétpercnyire vagyunk a globális katasztrófától

Az idő nem állt meg, és nem is halad visszafelé: az amerikai tudósok ismét állítottak egyet a Végítélet óráján, amely szerint 2018-ban mindössze már csak két perc választ el minket a globális katasztrófát jelképező éjféltől. A legutóbbi óraátállításról leginkább Donald Trump és Észak-Korea tehet.

A Végítélet órája (Doomsday Clock) egy lehetséges globális katasztrófa közelségének a szimbóluma. 1947 óta teszi közzé az óra becsült állását egy nonprofit amerikai tudományos szervezet (a The Bulletin of the Atomic Scientists’ Science and Security Board), céljuk az, hogy azokat a változásokat – és a változások hatásait – érzékeltessék, amelyekkel az emberiségnek az atomkorszakban szembe kell néznie, és amelyek valóban világméretű tragédiát okozhatnak a bolygónkra nézve.

Eredetileg a chicagói egyetem falán lévő óra azt jelképezte, hogy az emberiség mennyire áll közel a globális atomháborúhoz. 2007 óta azonban számításba veszik az éghajlatváltozást, illetve olyan újabb technológiai eredményeket is, amelyek visszafordíthatatlanul károsíthatnák az emberi életet a Földön. Az órán az éjfél a „világ végének” bekövetkeztét hivatott jelképezni.

Január 25-én Washingtonban bemutatják a Végítélet órájának új állását – Fotó: McNamee/Getty Images/AFP

2017-ben két és fél perccel járt éjfél előtt az óra a világszerte erősödő nacionalizmus, Donald Trump atomfegyverekkel kapcsolatos nyilatkozatai miatt, valamint amiatt is, hogy Trump kormánya tagadja az éghajlatváltozással kapcsolatos egyöntetű tudományos állásfoglalás érvényességét. 

Most, 2018-ban még közelebb került a mutató az éjfélhez, fél percet faragtak le a tudósok az emberiség idejéből – írja a USA Today. Ennek az az oka, hogy az elmúlt évben Észak-Korea intenzíven fenyegetőzött a nukleáris fegyverek bevetésével, miközben mindezt Kim Dzsong Un fő célpontjának, az Egyesült Államoknak az elnöke nem vette komolyan, Trump kifejezetten provokálta az ázsiai diktatúrát (lásd: a piros gomb ügyét). 

1947-ben, az óra első állásában hét percet mutatott éjfél előtt. Legközelebb 1953-ban állt az éjfélhez, akkor 23:58-at mutatott, éppen annyit, mint amennyit ma mutat. Legmesszebb 1991-ben állt a mutató az éjféltől, akkor tizenhét perc hiányzott a világkatasztrófához.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top