Aktuális

Nemi erőszak miatt nyomoznak a francia miniszter ellen

Előzetes vizsgálatot indított a párizsi ügyészség Gérald Darmanin francia költségvetési miniszter ellen egy állítólagosan 2009-ben elkövetett nemi erőszak miatt.

Az ügyben korábban már elindított vizsgálatot bűncselekmény hiányában tavaly júliusban vádemelés nélkül lezárták, miután a panaszos nem jelent meg a nyomozók idézésére. A 2009-es eset miatt a feljelentés azután érkezett, hogy Gérald Darmanint kinevezték miniszternek. A 35 éves politikus júniusban rágalmazás miatt feljelentést tett a panaszos ellen, és most is határozottan tagadja a vádakat – erősítette meg szombaton a vádhatóság a Le Monde című napilap értesülését.

Gérald Darmanin, francia politikus, nemi erőszak (fotó: AFP / Jacques Demarthon)

Gérald Darmanin (fotó: AFP / Jacques Demarthon)

Az ügyről a közvélemény január 15-én értesült, amikor a miniszter maga beszélt róla egy rádióműsorban. Elmondta, hogy 2017 tavaszán előzetes eljárás folyt ellene egy levél alapján, amelyben hatalommal való visszaéléssel és nemi erőszakkal vádolták meg. Az ügyészég azt követően indította meg újra a vizsgálatot, hogy a panaszos jelentkezett, és közölte, kész válaszolni a nyomozók kérdéseire. A meghallgatás csütörtökön volt.

Edouard Philippe miniszterelnök szombaton közölte, hogy az „igazságszolgáltatásnak most teljes függetlenségben kell dolgoznia”. Emlékeztetett arra is, hogy „a kormánytagság szabályai ismertek, és Gérald Darmanin a teljes bizalmat élvezi”. Gérald Darmanin 2009-ben 27 éves volt. Annyit ismert el, hogy „kissé rámenős SMS-eket küldözgetett, aztán meg lelépett”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top