Aktuális

Aranyforintot hozott forgalomba a Magyar Nemzeti Bank – fotók

Az idei emlékérem-kibocsátási program legértékesebb darabját hozta forgalomba a Magyar Nemzeti Bank „Albert aranyforintja” elnevezéssel.

Ma kerültek forgalomba az „Albert aranyforintja” emlékérmék, amelyekből háromféle verziót bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank: az 50 000 forintos címletű arany emlékérmét, a négyszeres súlyú, úgynevezett piedfort veretet és egy 2000 forint névértékű színesfém változatot.

A két centiméter átmérőjű emlékérmék előlapjának központi motívumát Albert magyar királyként 1439-től vert második aranyforint-típusának előlapi címerábrázolása ihlette, amelyet korabeli verde- és mesterjegyek vesznek körül. A középkori veret előlapján gyöngykörben négyrészű címerpajzs látható, a benne lévő magyar vágások, a cseh oroszlán, az osztrák pólya és a morva sas Albert uralkodói címeire utalnak. A címert a korabeli aranypénzek hátlapján megtalálható verde- és mesterjegyekből vett válogatás veszi körül.

Albert aranyforintja – Forrás: MNB

Az emlékérmék hátlapjának fő motívumát Albert király első aranyforint-típusa hátlapi éremképének valósághű másolata adja: Szent László király szembenéző, álló alakja, jobbjában bárd, baljában országalma.

Az Albert aranyforintja emlékérmék hazánk törvényes fizetőeszközei, de nem forgalmi célokat szolgálnak, elsődleges szerepük az ismeretterjesztés, a figyelemfelkeltés pénztörténeti értékeinkre, nemzeti fizetőeszközünk történelmi előképeire, az aranyforintokra. Az arany- és a színesfém változatok azonos érmeképpel rendelkeznek, csak értékjelzésükben térnek el – írja honlapján a jegybank.

Az 50 000 forintos címletű arany emlékérmék 986 ezrelék finomságú aranyból készültek, a normál veret súlya 3,491 gramm (1 dukát), a piedfort veret súlya 13,964 gramm (4 dukát). A 2000 forintos címletű színesfém változat réz (75%), nikkel (4%) és cink (21%) ötvözetéből készült, súlya 2,7 gramm.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top