Aktuális

Eltűnnek a madarak Franciaországból, nagy a baj

Ökológiai katasztrófát is okozhat a szárnyasok számának csökkenése, a francia kormány eddigi lépései nem bizonyultak túl hatásosnak.

Az elmúlt 15 évben több mint 30 százalékkal csökkent a madárpopuláció Franciaország vidéki területein – írja a 444. Két kutatás is vizsgálta az aggasztó jelenséget, az eredmények szerint többtucatnyi madárfaj példányszáma esett vissza, némelyik drasztikusan, sőt van olyan faj is, amelyből az egyedek kétharmada eltűnt.

Benoît Fontaine, a francia Nemzeti Természettudományi Múzeum biológus szakértője katasztrofálisnak nevezte a kialakult helyzetet. A múzeum által kiadott közleményben ökológiai katasztrófához hasonlították a szituációt.

A madarak fő táplálékát jelentő rovarok is visszaszorulóban vannak (Fotó: Tumblr)

A kutatók szerint a madarak eltűnéséről az egyre nagyobb mértékben alkalmazott növényvédő szerek tehetnek. Igaz ugyan, hogy ezek az anyagok nem a madarakat mérgezik, hanem a szárnyasok táplálékául szolgáló rovarokat.

A francia kormány 2020-ra 50 százalékkal csökkentené a növényvédő szerek használatát, de egyelőre nem sok eredményt tudnak felmutatni ezen a téren. A kutatók rámutattak, hogy nemcsak a mezőgazdasági művelés alatt álló területeken, de az erdős régiókban is csökken a madarak száma, ami alátámasztja az ökológiai katasztrófát emlegető értékeléseket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top