Aktuális

Meghalt Kulcsár Ferenc

Elhunyt Kulcsár Ferenc, neves felvidéki magyar költő. 68 éves volt.

Hosszan tartó, súlyos betegség után életének 69. évében elhunyt Kulcsár Ferenc felvidéki magyar költő. Az irodalmárt csütörtökön, Dunaszerdahelyen érte a halál.

Kulcsár Ferenc 1949. október 9-én Bodrogszentesen született. Középiskolai tanulmányait a kassai Magyar Tannyelvű Gépipari Szakközépiskolában végezte, egyetemi tanulmányait a pozsonyi Komenský Egyetem filozófia-magyar szakán kezdte el, majd megszakította azt, és az Új Ifjúság riportere lett. 1973–1985 között a Madách Könyvkiadó sajtóelőadója és szerkesztője volt, 1975-től pedig az Irodalmi Szemle olvasószerkesztője, később szerkesztője. 1991-től a dunaszerdahelyi Lilium Aurum kiadó vezető szerkesztőjeként dolgozott, majd ezzel párhuzamosan a Katedra című pedagóguslap főszerkesztője lett 1995-től.

Kulcsár Ferenc – Forrás: YouTube/HISTORIAEfilm

Kulcsár Ferenc első verseskötete, a Napkitörések 1972-ben, utolsó jelentős műve, az Ezeregyéjszaka 2015-ben jelent meg. Költészetében szociális érzékenysége, reális szemlélete kísérletezéssel társult, műveiben a montázslíra felé mozdult.

Munkásságát több díjjal jutalmazták, 2013-ban vette át a Magyar Arany Érdemkeresztet. 2014-ben első felvidéki költőként megkapta a Balassi Bálint-emlékkardot is. Még ugyanabban az évben Mindig című, összegyűjtött verseit tartalmazó, közel ötszáz oldalas kötetéért megkapta a legrangosabbnak számító felvidéki magyar irodalmi elismerést, a Madách Imre-díjat.

Kulcsár Ferenctől hétfőn vesznek végső búcsút Dunaszerdahelyen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top