Aktuális

Gigabírságot kapott az Apple a GVH-tól

Százmillió forintra bírságolta az Apple-t a Gazdasági Versenyhivatal az iOS operációs rendszer Wi-Fi-asszisztens miatt, amelynek működéséről a cég elhallgatott néhány lényeges információt.

Szabad szemmel is jól látható, százmillió forintos bírsággal sújtotta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az amerikai Apple Inc.-t, az iOS operációs rendszer „Wi-Fi-asszisztense” miatt. A GVH megállapította, hogy Wi-Fi-asszisztens gyenge kapcsolatnál automatikussá vált a készülékek csatlakozása a mobilinternet-hálózatra, ami a mobil-adatforgalom növekedésének és többletköltségek megjelenésének lehetőségét vetette fel.

Erről az automatikus átállásról az Apple nem tájékoztatta a felhasználókat, akiknek emiatt nem várt mobilinternetes többlet-adatforgalmuk keletkezhetett, és idő előtt kimeríthették forgalmi keretüket.

A GVH kifogásolta, hogy a Wi-Fi-asszisztenst alapbeállításként vezette be az Apple az iOS-be, az automatikusan aktívvá vált az operációs rendszer letöltésével, frissítésével. A funkció kikapcsolásának lehetőségét a fogyasztónak kellett megkeresnie.

A versenyhivatal szerint az Apple tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, mert nem hívta fel hangsúlyosan a fogyasztók figyelmét a Wi-Fi-asszisztens automatikus aktiválódására. A GVH véleménye szerint a cégtől elvárható lett volna, hogy a funkcióról és annak jellemzőiről közvetlenül tájékoztassa a fogyasztókat az operációs rendszer beüzemelésekor és frissítésekor.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top