Aktuális

Nagyon úgy néz ki, hogy békét köt a két Korea

Észak- és Dél-Korea vezetői közös nyilatkozatot adtak ki pénteken, amelyben vállalják, hogy még 2018-ban békeszerződést írnak alá.

Országaik diplomáciai kapcsolatainak szorosabbra fűzésében állapodott meg Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Mun Dzse In dél-koreai elnök pénteki panmindzsoni csúcstalálkozóján. A kommunikáció megkönnyítése érdekében a felek közös és állandó összekötő irodát hoznak létre a határ észak-koreai oldalán fekvő Keszongban – állt a vezetők közös nyilatkozatában.

korea, kim dzsong un, mun dzsein (forrás: MTI/EPA/Korea-közi csúcs sajtószolgálata/pool)

Kim Dzsong Un és Mun Dzse In (forrás: MTI/EPA/Korea-közi csúcs sajtószolgálata)

Szöul és Phenjan emellett megegyezett, hogy az augusztus 15-én ünnepelt felszabadítás napja alkalmából kezdeményezi a koreai háború miatt szétszakadt családok újraegyesítését. A két Korea úgy döntött, hogy a határon átívelő vasút- és közútvonalakat építenek. Mun beleegyezett, hogy ősszel újabb csúcstalálkozón vesz részt Kim Dzsong Unnal, ezúttal Phenjanban.

Mun Dzse In a dokumentum aláírása után azt mondta, Kim Dzsong Unnal egyetértettek abban, hogy atommentessé kell tenniük Koreát. Kim erről nem beszélt külön a nyilatkozat aláírását követő sajtótájékoztatón, de azt mondta, hogy a két Korea egy nemzet, együtt kell dolgozniuk az újraegyesítésért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top