Aktuális

Elbúcsúztatták Magyari Béla kiképzett űrhajóst

A Fiumei úti sírkertben vettek végső búcsút Magyari Bélától, a HM és a Magyar Honvédség saját halottjának tekinti.

Katonai tiszteletadással búcsúztatták az április 22-én elhunyt Magyari Béla nyugállományú ezredest, kiképzett űrhajóst.

Magyari Béla nyugállományú ezredes, kiképzett űrhajós búcsúztatása katonai tiszteletadással a Fiumei úti sírkertben 2018. május 11-én. MTI Fotó: Soós Lajos

Magyari 1949-ben született Kiskunfélegyházán. 1972-től volt a magyar légierő repülőtisztje, 1977-től első osztályú vadászrepülő. Amikor a Szovjetunió által vezetett Interkozmosz együttműködés lehetővé tette, hogy a tagországok egy-egy képviselője is eljuthasson a világűrbe, Magyari egyike volt a négy magyar pilótajelöltnek. Végül ő és Farkas Bertalan folytathatták a kiképzést a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban. Itt Farkas és Magyari is kiváló eredménnyel végezte el a kiképzést, ám az oroszok végül Farkast választották ki az űrrepülésre, Magyarit pedig Vlagyimir Dzsanyibekovval az esetleges helyettesítésre.

Farkas Bertalan 1980. május 26-án jutott el a világűrbe Valerij Kubaszovval a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén. Magyari ezalatt az irányítóközpontban dolgozott. 1980-ban – Farkassal együtt – megkapta a Magyar Népköztársaság Űrhajósa kitüntetést. Életét az űrkutatásnak szentelte, Farkas után ő képviselte a Honvédelmi Minisztériumot a Magyar Űrkutatási Tanácsban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top