Szabadidő

Ha a szovjeteken múlik, Magyari Béla ment volna az űrbe

Ezt állítja Szabó József, aki annak idején részt vett az első magyar űrhajós kiválasztásában.

Április 23-án hétfőn hosszú betegség után elhunyt Magyari Béla kiképzett űrhajós, akit Farkas Bertalan tartalékaként képeztek ki az Interkozmosz program keretében.

Az Index Magyari halála kapcsán interjút készített Szabó Józseffel, aki annak idején részt vett a döntésben, hogy Farkas és Magyari közül ki legyen az első magyar űrhajós. Szabó a kezdetektől fogva részt vett a programban: részt vett a jelöltek kiválasztásában és egészen Farkas Bertalan űrrepüléséig végigkísérte a program útját.

Szabó a hírportálnak elmondta: bár az űrhajósok azt hitték, a szovjet bizottság választotta ki végül Farkas Bertalant, valójában a szovjetek csak a műszaki komplexumról döntöttek, a személyi kérdésekben a magyar kormányé volt a szó. Farkas Bertalant tehát nem a szovjetek, hanem a magyarok jelölték ki, hiába gondolja ennek az ellenkezőjét még ma is a hazai közvélemény.

Ebben a tévhitben élt egyébként Farkas, és még Magyari is, aki az egyik utolsó interjújában is arról beszélt, hogy a szovjetek döntöttek. Ez azért lehetett így, mert nekik csak az utolsó pillanatban, a szovjetek árulták el, melyikőjüket választották ki.

Szabó azt is elmondta, hogy ha az űrhajóstársakon múlt volna a döntés, akkor Magyari megy a világűrbe: a szovjet űrhajósok ugyanis őrá tettek javaslatot, mert szerintük “jobban dolgozta fel a tananyagot, mint Farkas”, táviratuk azonban már csak a döntés után érte el a magyar kormányt.

Érdekes adalék, hogy sokáig a szocialista propagandagépezet sem tudta, kire esik majd a választás, így mindkettejükről készítettek propagandaanyagot. Az alábbi videót, amiben Magyari Béla mint “az első magyar űrhajós” szerepel, szerdán, Magyari halála után tették közzé az interneten.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top