Aktuális

Magyar katonákat küldhetnek Irakba

Többek között ez is kiderült a magyar és az amerikai külügyminiszter találkozóján.

Szijjártó Péter Washingtonban járt, ahol találkozott Mike Pompeóval, az USA külügyminiszterével. A sajtótájékoztatón elmondták, hogy Magyarország és az Egyesült Államok megerősítette stratégiai szövetségét, de ezen felül egyéb bejelenteni valójuk is akadt.

Kiderült például, hogy magyar katonákat küldenek Irakba. Szijjártó a sajtótájékoztatón elmondta: eddig is szolgáltak már magyar katonák amerikaiak vezette missziókban, de most abban is megállapodtak Pompeóval, hogy a NATO hamarosan induló iraki kiképzési missziójában is részt vesznek majd magyarok, és erről haladéktalanul megkezdik az egyeztetéseket.

Mint kiderült, a megbeszélésen az is felmerült, hogy a NATO-tagállamoknak minél hamarabb meg kellene felelniük az úgynevezett kétszázalékos elvárásnak, vagyis annak, hogy a hazai össztermékük 2 százalékát védelmi kiadásokra fordítsák. Szijjártó szerint Magyarországnak világos menetrendje van arra, hogy miként érhetjük el ezt a célt.

A találkozón megerősítették továbbá, hogy az Egyesült Államok természetes szövetségesesként tekint Magyarországra és az egész közép-európai térségre, Magyarország pedig továbbra is „kiegyensúlyozottan, mindenfajta kritikát és kommentálást mellőzve fog hozzáállni” az amerikai kül- és belpolitikai döntésekhez. A két ország továbbra is együttműködik majd a kiemelten fontos külpolitikai kérdésekben, például az illegális migráció és a terrorizmus elleni küzdelemben, valamint abban is, hogy a keresztény közösségeket világszerte megvédjék.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top