Aktuális

Előálltak követeléseikkel az egyetemi oktatók, nem csak fizetésemelést akarnak

Csalódott az újonnan megalakult kormányban a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, ezért ötpontos követelést tett közzé.

Ahelyett, hogy oktatási minisztériumot hozott volna létre az új magyar kormány, helyette még átláthatatlanabbá tette a felsőoktatási rendszer irányítását – véli a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, ami a kezdő oktatók fizetésének emelését, arányosabb bértábla kialakítását kéri.

„A kormány nemcsak hogy nem élt a 2018-as országgyűlési választásokat követően a lehetőséggel, hogy önálló oktatási minisztériumot hozzon létre, de a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény rendelkezései szerint a magyar állami felsőoktatás fenntartói irányítását – részben feltételesen több minisztérium hatáskörébe utalva – még inkább átláthatatlanná tette” – írja közleményében az FDSZ.

A szervezet szerint a kormány „ezzel megakadályozta azt, hogy az oktatásügy társadalmi és nemzetgazdasági szerepének megfelelő súlyú képviseletet kaphasson a kormányzati munkában.”

Az FDSZ ezért öt pontos követelést tett közzé, amivel többek között az egyetemi tanárok béremelését szeretné elérni: „oktatói bérszínvonal versenyképessé tétele érdekében érdemben növeljék az oktatói bértábla viszonyítási alapját képező egyetemi tanár 1 fizetési fokozat garantált illetményét”.

„Az oktatói bérek rendezésével el kell érni, hogy a kezdő oktatók garantált havi nettó keresete érdemben haladja meg a végzős doktoranduszok ösztöndíjának mértékét” – írják, hozzátéve, hogy „az oktatási kormányzat érje el a munkáltató által fizetendő szociális hozzájárulási járulék csökkentéséből származó »megtakarítás« felsőoktatási intézményeknél történő meghagyását és felhasználását differenciált bérkiegészítés céljára”.

Eduline

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top