Aktuális

Rendőrök törték el egy pszichiátriai kezelés alatt álló nő karját – videó

Az ügyészség szerint nem történt bűncselekmény, a rejtett kamerás felvétel azonban felvet néhány kérdést.

Eltörték a kezét egy pszichiátriai kezelésre szoruló nőnek a rendőrök egy balul elsült rendőrségi intézkedés során. Az esetről rejtett kamerás felvétel készült, amelyet most az RTL Klub Házon kívül című műsorában tártak a nyilvánosság elé.

A skizofréniával és bipoláris zavarral küzdő 43 éves nőhöz a szülei riasztották a mentősöket, amikor a nő nem volt hajlandó beszedni a gyógyszereit. Amikor a nő nem nyitott ajtót a mentősöknek, azok a rendőrség segítségét kérték. A kiérkező egyenruhások végül rátörték az ajtót a nőre, aki éppen a fürdőkádban állva zuhanyozott.

Úgy tűnt, a nő nagyon megdöbbent azon, hogy idegeneket lát a lakásában, és hiába kérték, nem volt hajlandó kijönni a fürdőszobából. A rendőrök végül úgy döntöttek, hogy kiveszik őt a kádból. Megpróbálták megbilincselni a meztelen nőt, de nem sikerült. Ekkor hátracsavarták a karját, átvonszolták egy szomszédos szobába, ahol az ágyra teperték őt, és még 20 percen keresztül térdepeltek a hátán. Az intézkedés során a nő karja eltörött, amit azonnal jelzett is a rendőröknek, ők azonban nem segítettek rajta.

A mentősök később azt állították, a nő megcsúszott a fürdőkádban, ekkor tört el a keze. Az intézkedésről azonban készült egy rejtett kamerás felvétel, amely ezt egyértelműen megcáfolja. A videót egy férfi rögzítette, aki nem a rendőrségi intézkedést akarta ellenőrizni, hanem filmet forgat a nőről.

A Helsinki Bizottság tavaly nyáron elvállalta, hogy képviseli az ügyet. Azt állítják, a nő „hosszú évek óta áll pszichiátriai kezelés alatt, de ha gyógyszereit beszedi, teljes életet él, és dolgozik”. Szerintük számos körülmény arra mutat, hogy foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés történt, az ügyészség azonban megszüntette a büntetőeljárást, mondván, hogy nem történt bűncselekmény. Pedig még az intézkedő rendőröket sem hallgatták meg tanúként.

Tóth Balázs, a Helsinki Bizottság ügyvédje azt mondja, panaszt nyújtottak be a döntéssel szemben. Szerintük már az is érthetetlen, miért akartak megbilincselni egy olyan beteget, aki – a videó tanúsága szerint – fizikai ellenállást nem tanúsított, megszökni vagy támadni pedig képtelen lett volna. A nő családja is hasonló állásponton van, megdöbbentette őket az intézkedő rendőrök embertelensége.

A nő édesanyja az RTL Klubnak azt mondta:

Könyörgöm, ha valaki hibázott, akkor azért próbálja meg vállalni a felelősséget. Emberek vagyunk, hibázhatunk, én is, más is. De én, ha hibázok, akkor azért vállalom a felelősséget.

A Házon kívül riportját – és benne a szóban forgó videót – itt tudod megnézni:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top