Aktuális

Hiába dolgoznának részmunkaidőben a nők a szülés után, kevés rá a lehetőség

Az Európai Unión belül egyedül Bulgáriában dolgoznak kevesebben részmunkaidőben.

Az Európai Unió tagországai közül egyedül Bulgáriában alacsonyabb a részmunkaidőben dolgozók száma, mint Magyarországon: az összes magyar munkavállaló mindössze 4,3 százaléka dolgozik napi 8 óránál kevesebbet – derült ki az Eurostat felméréséből, amelyet a hvg.hu ismertetett.

Az Eurostat elemzésében kiemelték, hogy a részmunkaidő segíthetne a nőknek visszatérni a munka világába a szülés után, a magyar nőknek azonban csak 6,2 százaléka dolgozik 8 óránál kevesebbre. A férfiak körében ez az arány még kisebb, csupán 2,7%. A számok a valóságban még ennél is alacsonyabbak lehetnek, hiszen előfordulhatnak olyan helyek, ahol 4 vagy 6 órára jelentik be az alkalmazottat, aki valójában 8 órát dolgozik.

A másik oldalon a megkérdezett részmunkaidőben dolgozó magyarok negyede többet szeretne dolgozni, de nem kap teljes állást. A férfiak körében ez inkább jellemző: háromból egy magyar férfi csupán azért dolgozik részmunkaidőben, mert nincs másra lehetősége.

A felmérés során a hollandok érték el a legmagasabb számokat: ott a nők háromnegyede, illetve a férfiak negyede dolgozik napi 8 óránál kevesebbet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top