Aktuális

Golyóálló üvegfallal védik az Eiffel-tornyot – fotók

Lecserélik a nem túl esztétikus kordonokat. A terrortámadások elleni védelem miatt van szükség a falra.

Golyóálló üvegfallal, illetve „esztétikus” fémkerítéssel veszik körbe Párizs legismertebb, egyben leglátogatottabb nevezetességét, az Eiffel-tornyot, hogy így védjék az épületet egy esetleges terrortámadástól. A falat csütörtökön mutatták be a sajtónak.

A biztonsági üvegfal 6,5 centiméter vastag, 3 méter magas, 1,5 tonnás paneljei a Mars-mező és a Szajna felől védelmezik az épületet, így a Mars-mezőn lévő turisták szabadon rálátnak a toronyra és a mögötte elterülő városrészre. A másik két, hosszanti oldalon 3,24 méter magas esztétikus fémkerítést emelnek, amelynek mintázata illeszkedik a torony formájához. A város ütközőbakokat is felállított az esetleges autós támadások ellen. 

Fotó: Philippe LOPEZ / AFP

Fotó: Philippe LOPEZ / AFP

A torony északi és déli oldala mentén nem kevesebb, mint 450 üvegpanelt állítanak fel. A tornyot működtető társaság elnöke, Bernard Gaudillere azt állította, hogy a páncélüveg „abszolút védelmet nyújt mindenféle lövedékkel szemben”. José Luis Fuenes építész azt bizonygatta a csütörtöki bemutatón, hogy „a három méter magas átlátszó fal gyakorlatilag észrevehetetlen a torony méreteihez képest”.

A Dietmar Feichtinger osztrák építész irodája által tervezett gyűrű építése ősszel kezdődött és a tervek szerint szeptember közepére fejeződik be. A 35 millió eurós (11,3 milliárd forint) beruházás része annak a 300 millió eurós (97 milliárd forintos) csomagnak, amelyet 15 év alatt költ el a városháza az Eiffel-torony renoválására és modernizálására. 

A turistalátványosságot a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság óta nem túl esztétikus, fémrácsokból álló kordonok veszik körül. Az Eiffel-torony látogatóit a kordonok előtt a biztonsági emberek megmotozzák, a csomagjaikat átvizsgálják.

Fotó: Philippe LOPEZ / AFP

Az építmény újrafestése az üvegfal átadását követően kezdődik, és várhatóan két évig tart, amit a liftek felújítása követ 2022-ig, majd 2026-ban és 2027-ben ismét festési munkálatok következnek. A teljes felújítás program 2032-ig tart, de a legtöbb dolog elkészül 2024-ig, a párizsi nyári olimpiai játékok idejére. 

A 324 méter magas torony az 1889-es világkiállításra készült. Évente hozzávetőleg hétmillióan keresik fel, és ezzel a világ leglátogatottabb fizetős műemléke.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top