Aktuális

Sokkolóan magas a szexuális zaklatások száma a zenei fesztiválokon

A nők többsége még mindig nem jelenti, ha például fogdossák.

A női fesztiválozóknak csaknem a fele, egészen pontosan 43 százaléka tapasztalt már nem kívánt szexuális közeledést a zenei fesztiválokon. Ennek leggyakoribb formája a tánc közbeni erőszakos közeledés és verbális zaklatás, a nők 30 százaléka azonban konkrét szexuális zaklatást is átélt – derült ki egy friss kutatásból, amelyet a BBC ismertetett.

A YouGov 1188 fesztiválozót kérdezett meg, hogy képet kapjon a fesztiválokon történt zaklatások mértékéről. Felmérésük során az is kiderült, hogy a fent említett incidenseknek mindössze a 2 százalékát jelentették a rendőrségen. A fesztivál biztonsági személyzetének még kevesebben, a zaklatott nők mindössze 1 százaléka jelentette, mi történt. A férfiak körében ez az arány sokkal magasabb, 19 százalékos.

Egy korábbi, angliai és walesi adatokat elemző kutatásból az is kiderült, hogy a szexuális erőszakot elszenvedett nők 80 százaléka nem tett feljelentést a rendőrségen. Ez a felmérés arra is rámutatott, hogy az Egyesült Királyságban 16 éves korára minden ötödik nő átéli a szexuális zaklatás valamilyen formáját.

Tracey Wise, a Safe Gigs For Women (Biztonságos Koncerteket a Nőknek) alapítója szerint a fenti eredmények sokkolóak, de sajnos egyáltalán nem meglepőek. Véleménye szerint az új kutatás nagyon fontos, hiszen korábban nem tudtak konkrét számokat felmutatni a zenei fesztiválokon történt zaklatásokról. Wise szerint létfontosságú, hogy most a fesztiválok szervezői is lépjenek az ügyben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top