Aktuális

Cáfolják, hogy hónapokba telne a barlangban rekedt gyerekek kimentése

Azt azonban még mindig nem lehet tudni, pontosan mikor és hogyan menekítik ki őket.

Ahogyan azt mi is megírtuk, kilenc nap elteltével hétfőn végre megtalálták azt a 12 tinédzserkorú focistát és az edzőjüket, akik egy thaiföldi barlangban rekedtek. Ezzel azonban még nem értek véget a megpróbáltatásaik, valahogyan ki kell majd juttatni őket a barlangból, ami nem lesz egyszerű, a vízszint ugyanis nem apadt még le annyira, hogy biztonságosan ki tudják őket hozni.

A gyerekeknek jelenleg búvárórákat adnak, és naponta ellátják őket tápanyagban dús élelmiszerrel és gyógyszerekkel. A jelenlegi terv az, hogy elvezetik a vizet a barlangból, ez azonban nem biztos, hogy sikerülni fog, Thaiföldön ugyanis jelenleg monszunidőszak van, a heves esőzések pedig akár szeptember-októberig is eltarthatnak. Ezért döntöttek úgy a hatóságok, hogy elkezdik kiképezni a gyerekeket a búvárkodásra. Emellett az is felmerült, hogy nyílást vágnak majd a barlangrendszert magában foglaló hegy tetején, és felülről emelik ki a csapatot. Emiatt helikopterekkel köröznek a levegőben, hogy pontosan beazonosítsák a helyüket.

Chiang Rai tartomány kormányzója, Narongsak Osottanakorn ugyanakkor cáfolta, sőt nevetségesnek nevezte azokat a híreket, miszerint akár négy hónapba is telhet, mire kiszabadítják a barlangból a gyerekeket. A kormányzó emellett azt is elmondta, hogy sikerült közvetlen telefonvonalat létesíteni a gyerekekkel, így már a szülők és a tisztviselők is beszélhettek velük.

Fotó: Lillian Suwanrumpha, AFP

Az InfoRádió megszólaltatott az ügyben egy barlangi mentőst, aki szerint nem kell attól tartani, hogy a gyerekek esetleg kihűlnek, a párás barlangban ugyanis 20 foknál is melegebb van. Adamkó Péter ugyanakkor azt is elmondta, sokkal valószínűbbnek tartja, hogy végül lyukat fognak fúrni a barlang falába, az ugyanis, hogy ebben az állapotban búvárkodni tanítsák őket, olyan lehetetlen, mintha „a holdra szállást próbálnák meg velük”.

A diákok edzőjükkel június 23-án tűntek el a Bangkoktól ezer kilométerre északra fekvő barlangrendszerben. Az egész Thaiföldet mozgósító országos figyelem mellett hétfőn, csodával határos módon, élve találták meg őket. Azóta orvosi vizsgálatnak vetették alá a 11 és 16 év közötti gyerekeket, állapotuk kielégítő, legtöbbjüknek csak csekély egészségügyi problémája keletkezett kilenc nap után a föld alatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top