Aktuális

18 nap után kiszabadultak a thaiföldi barlangban rekedt fiúk

Alig néhány óra alatt véget ért a thaiföldi dráma: több ezer önkéntes megfeszített munkájának köszönhetően az utolsó gyereket és a barlangban rekedt edzőjüket is sikerült a felszínre hozniuk a mentőalakulatoknak.

A thaiföldi haditengerészet különleges alakulatának Facebook-oldalára került ki az alábbi poszt nem egészen egy órával ezelőtt. Eszerint mind a 12 kisfiú és az edző is épségben kijutott a barlangból, már csak a kijutásukat biztosító négy búvár érkezését várják. 

A Reuters egy szemtanúra hivatkozva azt írja, hogy az utolsó gyerekeket hordágyon hozták ki a barlangból, de az állapotukról egyelőre nincs hír. A helyszíni tudósítók azt mondták, a felszínre hozott gyerekeket körülbelül félóránként szállította el egy mentőautó a közeli kórházba, az edző maradt utolsónak

A 11-16 éves gyerekek 25 éves edzőjükkel 18 napot töltöttek a barlangban, miután egy hirtelen jött esőzés miatt nem tudtak kijutni ott, ahol bemásztak. A mentőakciót gyorsan le kellett vezényelni, mert a környéken egyre intenzívebb esőzés tapasztalható, emiatt félő volt, hogy elfogy a levegő a barlangban. A mentést nehezítette, hogy a fiúknak búvármaszk segítségével kellett átúszni egy vízzel elöntött szakaszon, ebben a thai haditengerészet búvárai segítettek nekik. 

A thaföldi barlang környékét körülbelül félóránként hagyták el a mentők a barlangból kimentett gyerekekkel. (Fotó: Getty Images)

A korábban kimentett gyerekeket már a kórházban kezelik, egyelőre napszemüveget és védőruhát kell hordaniuk, és a szüleikkel is csak üvegen keresztül találkozhattak. Fokozatosan szoktatják őket a külvilágba való visszatéréshez, és bár jó fizikai és szellemi állapotban vannak, előreláthatólag még legalább egy hétig a kórházban kell maradniuk megfigyelésre. Két gyereknél enyhe tüdőgyulladást diagnosztizáltak, néhányuknál pedig a kihűlés jeleit tapasztalták, de gyors ütemben regenerálódnak, így orvosaik bizakodóak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top