Aktuális

Trump és a dolgok, amiket nem ért

Az Egyesült Államok elnökét nehéz lenne túltengő intellektussal vádolni, Donald Trump azonban az elmúlt napokban alaposan megmutatta a világnak, hogy akkor is lehet valaki az USA első embere, ha egészen alapvető dolgokról sincs fogalma.

Kezdjük mindjárt ott, hogy a fékezhetetlen agyvelejű amerikai elnök a minap egy gyerekkórházba látogatott el, ahol csodálatos PR-fotók készülhettek róla és a first lady Melania Trumpról, ahogy a gyerekekkel együtt játszanak, színeznek stb.

Erről a jó hangulatú eseményről Alex Azar egészségügyi miniszter töltött fel pár fotót a Twitter-csatornájára, az éles szemű netezők pedig hamar kiszúrták, hogy Donald Trumpnak nem igazán sikerült eltalálnia a zászlóra kerülő színeket. Vagyis a színeket még csak-csak, de azok elhelyezkedését nem. Az amerikai zászlón ugyanis a sávok piros-fehérek, és csak a fehér csillagok helyezkednek el a kék háttéren.

Viszonylag egyszerű minta, a híresen figyelmetlen Trumpnak azonban nem sikerült kiviteleznie. Mint Azar fotóján is látható, az egyik sávot szépen kiszínezte kékkel. Ha ez nem lenne elég kellemetlen, a képeken az is látható, hogy még az egyébként szlovén születésű Melania is tökéletesen oldotta meg a feladatot az elnökkel szemben.

Melania ügyesen megoldotta a feladatot, a kis Donaldnak ugyanez sajnos nem sikerült (Fotó: Twitter)

Persze a közösségi médiában azonnal ráugrottak a kínálkozó lehetőségre, hogy kifigurázzák a botrányokban nem szűkölködő elnököt. Ennél már csak az volt viccesebb, amikor a Trump-pártiak azzal próbálták megvédeni szívük választottját, hogy ő csak – az amerikai rendőrök előtt tisztelegve – az úgynevezett Thin Blue Line-zászlót színezte ki.

A Thin Blue Line a rendőrökre utal, mint a társadalom és a bűnözök közti védelmi vonalra, a rendőröket támogatók nem egyszer az amerikai zászló fekete-fehér-kék változatával jelentek meg különféle demonstrációkon – ahol sok esetben  a rendőrök által lelőtt feketék halála ellen tiltakozók tüntettek.

A Thin Blue Line zászlón a középső fehér sáv helyére kerül a kék (Fotó: Wikipedia)

Mint a képről is jól látható, a Trump-féle változatra nehéz lenne azt mondani, hogy a fenti zászló reprodukciója akarna lenni, már csak azért is, mert a kék sáv nem a zászló közepén helyezkedik el.

A kihangosító vajon mi?

Az amerikai elnök zsenialitásának következő bizonyítéka az volt, amikor a mexikói elnökkel, Enrique Peña Nietóval próbált összehozni egy telefonbeszélgetést a tévékamerák előtt. Ez se nagyon sikerült neki, bár persze mentségére legyen szólva, hogy itt valószínűleg nem ő volt a ludas, hanem az a telefonközpontos, aki nem a megfelelő készülékre kapcsolta be a mexikói államfőt.

Donald Trump gyanakodva méregeti a különös készüléket az íróasztalán (Fotó: Getty Images)

De ismerve Trumpot, aki nem megy a szomszédba azért, hogy adott esetben védőszemüveg nélkül nézzen bele a napfogyatkozásba, nem lennénk meglepve, ha kiderülne, hogy a telefon kezelése sem tartozik az erősségei közé.

Tiltsák be a Google-t!

Az amerikai elnök híresen hiú, akiről közismert, hogy egyik kedvenc elfoglaltsága – az amerikai adófizetők pénzén való golfozáson kívül – hogy saját magát, illetve a saját magáról szóló híreket nézi a tévében, leginkább persze a Fox Newson. Nem véletlen, hogy magából kikelve emleget álhíreket és nevezi a sajtót a nép ellenségének, amikor a Foxnál kevésbé szervilis csatornák és újságok a valóságot írják meg vele kapcsolatban.

A legfrissebb hír ugyanis az Trumppal kapcsolatban, hogy az amerikai elnök kiborult, mivel szerinte a Google algoritmusát ellene hangolta a keresőcég, mivel a „Trump news” szókapcsolatra – szerinte – a kereső kizárólag negatív hangvételű cikkeket dob fel, amelyek között gyakran előfordulnak a Trump-pártisággal nem vádolható CNN cikkei. Az elnök ezért egy tweetben jelezte is, hogy szerinte ez illegális lehet, és hogy vizsgálatot szeretne a Google-lel szemben.

Trumptól már megszokhattuk, hogy szilárd bizonyítékok nélkül beszél hülyeségeket, és ez most sincs másképp. A Google algoritmusai több száz tényezőt vesznek figyelembe a keresési eredmények megjelenítése előtt, amiben nagy szerepe van annak is, hogy éppen mire keresnek a legtöbben. Ha például Trump csinál valami érfalrepesztő hülyeséget (például rosszul színezi ki az amerikai zászlót, vagy egyszerűen hazudik a sajtónak, amire már számos példa volt), ez fogja érdekelni az emberek nagy részét, így a Google algoritmusai is ezeket a találatokat dobják ki elsőnek. Mivel a Trumpot minden körülmények között támogató médiumok (például a Fox News) nem igazán foglalkoznak az ilyen hírekkel, érthető módon ezek nem fognak szerepelni a találatok között.

Ráadásul tényszerűen bizonyítható, hogy nem a Google manipulálta a kereséseket, mivel az elnöki kinyilatkoztatást követően Daniel W. Drezner, a Tufts University professzora rákeresett a „Trump news”-ra, és láss csodát, a legelső helyen épp az elnök kedvenc Fox Newsának egyik híre jelent meg (ráadásul épp a Trump ügyvédjével, Michael Cohennel kapcsolatos nyomozáshoz kötődő anyagról volt szó). Mivel az embereket érdekli az elnök ügyvédjének ügye, nem csoda, hogy a Google ezt a cikket is listázta a Trumppal kapcsolatos hírek között.

Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági tanácsadója egyébként még tegnap azt nyilatkozta az összegyűlt újságíróknak, hogy a kabinet vizsgálatot kezdeményez a „botrány” miatt, amikor viszont a riporterek azt kérdezték tőle, tudja-e, hogy az algoritmusmanipuláció tényét konkrétan cáfolták már, ő csak annyit mondott: „Ez a téma azokhoz tartozik, akiknek nálam magasabb a fizetése.”

Aligha lehet véletlen, hogy Trump épp őt választotta tanácsadójának, csak aztán ki ne derüljön, hogy ő is mentességet kapott a Cohen-nyomozás során, mint az elnök egy sor korábbi bizalmasa.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top