Aktuális

Vadludak miatt akarják betiltani a tűzijátékot

Tízezer telelő madarat riasztanak el szilveszterenként a rakéták a tatai Öreg-tótól. Az állatvédők petíciót indítottak.

Betiltanák a természetvédők a szilveszteri tűzijátékot Tatán az Öreg-tónál telelő vadludak miatt – derül ki a Tények riportjából.

A tévéműsorban Music László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) tagja elmondta: az Észak-Európából és az eurázsiai tundrák vidékéről érkező madarakra a december 31-én a városban fellőtt rakéták olyan súlyos sokkhatást gyakorolnak, hogy tavaly szilveszterkor hetekre elmenekült a környékről az ott pihenő mintegy tízezer vadlúd. Az állatok jobb esetben csak 10 kilométerre távolodnak el telelőhelyüktől, tavaly azonban egy jeladót viselő madár 100 kilométert repült riadalmában. A természetvédők éppen ezért petíciót indítottak annak érdekében, hogy betiltsák a tűzijátékozást.

Képünk illusztráció (Fotó: Profimedia)

A tiltás a tervek szerint november 1-jétől február 28-áig lenne érvényben. Csordás Endre, az MME helyi csoporttagja szerint a tataiak többsége támogatja a kezdeményezést, amelyről a város képviselőtestülete várhatóan szeptemberben hoz hivatalos döntést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top