Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Aktuális

Lesznek majd ingyenes helyek a magánegyetemmé váló Corvinuson

Évfolyamonként nagyjából ezer ingyenes helyet biztosít hallgatóinak a Budapesti Corvinus Egyetem azután is, hogy állami helyett alapítványi fenntartásúvá válik.

A jelenlegihez hasonló mértékben, évfolyamonként ezres nagyságrendben megmarad az ingyenes tanulás lehetősége a Budapesti Corvinus Egyetemen azt követően is, hogy alapítványi fenntartásúvá válik az intézmény – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszteri biztosa az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Pavlik Lívia közölte: változást csupán az jelent, hogy az eddigi állami ösztöndíjakat a Corvinus-ösztöndíjak váltják ki. Továbbra is a központi felvételi rendszer keretében érhetők el az egyetem képzései.

Az a cél, hogy a kiváló magyar hallgatók továbbra is ingyenesen tanulhassanak az intézményben, de bővíteni szeretnék a külföldi hallgatók létszámát – fűzte hozzá a miniszteri biztos.

A biztos szerint az átalakítást a hazai és nemzetközi versenyképesség növelése teszi szükségessé. Szerinte az eddigi, államháztartáshoz igazodó, rövidtávú finanszírozás a gátja annak, hogy egy egyetem betöltse valódi szerepét, a többi között helytálljon a tudományos kutatás, a vállalati kapcsolatok területén, vagyis a társadalom motorjává váljon.

Szerinte az is növeli a versenyképességet, hogy az átalakulás után az egyetemi dolgozókat nem közalkalmazottként, hanem a sokkal inkább versenyre ösztönző munka törvénykönyve alapján foglalkoztatják.

MTI

Címlap

top