Aktuális

Egy nő parancsol az Egyesült Államok 800 ezer katonájának

Mától egy nő vezeti az Egyesült Államok legnagyobb katonai parancsnokságát, irányítása alá közel nyolcszázezer katona és százezer civil munkatárs tartozik.

Jelentős nap a mai az Egyesült Államok hadseregének történetében. Mától ugyanis Laura J. Richardson altábornagy irányítja a hadsereg legnagyobb parancsnokságát, a 776 ezer katona és 96 ezer civil munkatárs felett rendelkező Forscomot.

Laura J. Richardson 16 évesen szerezte meg pilótajogosítványát, a hadseregbe 1986-ban lépett be helikopterpilótaként, miután részt vett a tartalékos tisztképző programban, és azt alhadnagyként fejezte be.

Laura J. Richardson itt még a háttérben – forrás: Mark Wilson/Getty Images

Ezek után már nem volt megállás a ranglétrán: 1992-ben már századparancsnok volt, 1997-ben beiratkozott a vezérkari akadémiára. Irakban zászlóaljparancsnokként szolgált, akárcsak férje. A CNN megjegyzi, hogy férje vezérőrnagy, vagyis Richardsonénál alacsonyabb a rangja.

2004-2006 között már a hadsereg műveleti vezetője volt, 2011-ben dandártábornoknak nevezték ki, innen pedig már csak egy ugrás volt, hogy 2013-ban vezérkarifőnök-helyettes legyen. Tavaly nevezték ki a Forscom parancsnokhelyettesévé, idén pedig parancsnokává.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top