Aktuális

Hivatalos: Kanadában legális a marihuána birtoklása és fogyasztása

Kanadában legalizálták a marihuána birtoklását és fogyasztását szerdán, ezzel az észak-amerikai ország lett az első nagyobb ipari ország, amely ezt törvényessé tette.

A szövetségi törvényhozás ugyanakkor az ország tíz tartománya és három területe számára meghagyta azt a jogot, hogy szabályozza a marihuána eladását és terjesztését. A lépés összhangban áll Justin Trudeau kormányfő 2015-ös választási ígéretével, amelyben úgy vélekedett, a legalizálás elsorvasztja a tiltott marihuána piacát és megvédi a gyerekeket. A politikus szerint a több milliárd dollár értékű marihuána tiltott terjesztését jelenleg a szervezett bűnözés csoportjai irányítják.

Justin Trudeau (fotó: Profimedia, Abaca)

A hatályba lépő szövetségi törvény engedélyezi a 18 évesnél idősebbeknek, hogy személyes használatra négy tő kendert tartsanak otthonukban – kivéve Manitoba és Québec tartományban –, továbbá lehetővé teszi 30 gramm marihuána büntetlen birtoklását. A törvényt a parlament alsóháza júniusban elfogadta. A törvény bírálói azt mondják, a legalizálás semmit sem tesz a kannabisz tiltott piacának megszüntetéséért és abban nem szerepel olyan mechanizmus, amely meggátolná, hogy a szervezett bűnözés ne hatoljon be a legális termesztői piacra.

Kanada-szerte szerdán több mint száz kannabiszbolt nyit ki, és újabbak nyitása várható. Québecben szerdán 12 ilyen üzlet nyit, a következő három évben pedig még 150. Az ország legnépesebb tartományában, Ontarióban azonban jövő év áprilisáig még nem nyitnak meg az üzletek – írja az MTI.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top